Foto: AFP/Scanpix

Par “Oslo šāvēju” dēvētā terorista Andersa Bēringa– Breivika māte palīdzējusi dēlam legalizēt aptuveni 400 tūkstošu Norvēģijas kronu (37 tūkstoši latu), atsaucoties uz Norvēģijas masu medijiem, vēsta aģentūra “RIA Novosti”.


Breivika māte par naudas legalizēšanu atzinusies policijai pratināšanas laikā. Policija noskaidrojusi, ka 2003. un 2006. gadā Breivikam ārvalstu kontos atradušies 3,6 miljoni kronu (332 tūkstoši latu). Breiviks šajā laikā nodarbojies ar viltotu izglītības atestātu tirdzniecību ar interneta starpniecību. Pircēji par viltoto dokumentu norēķinājās ar elektronisko maksājumu sistēmu “PayPal”, “E-Gold”, vai pārskaitot naudu uz Breivika bankas kontu Latvijā. Pēc tam Breiviks naudu ņēmis ārā bankomātos Oslo. Izņemtās summas vienmēr bijušas nelielas, lai neradītu aizdomas. Breivika māte šo naudu ieskaitījusi savā kontā, lai pēc tam to atkal atdotu dēlam. Viņa policija pastāstījusi, ka šim nolūkam tai bija atvērti trīs bankas konti.

Policija jau atklājusi 14 banku kontus septiņās valstīs, kuriem varētu būt sakars ar Breiviku.

Jau vēstīts, ka Berings-Breiviks pagājušā gada 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā nogalināti 69 cilvēki, bet vēl 67 tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!