Foto: EPA/LETA
Interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džuljens Asanžs otrdien savā pirmajā sarunu šova "The World Tomorrow" ("Pasaule rītdien") raidījumā, ko pārraidīja Krievijas valsts finansētais ziņu telekanāls RT, intervēja Libānas šiītu grupējuma "Hezbollah" vadītāju Hasanu Nasrallu.

Asanžs joprojām atrodas mājas arestā un ar Nasrallu, ko par teroristu uzskata gan ASV, gan Izraēla, viņa Libānas birojā ar interneta video konferences palīdzību sazinājās no savas studijas Londonā.

"WikiLeaks" dibinātājs teica, ka apzinās kritiku, ko izsauks pret sevi, pārraidot raidījumu Kremļa finansētajā angļu valodā raidošajā kanālā, kas atklāti pauž Maskavas viedokli par notikumiem pasaulē.

RT izplatītajā Asanža komentārā norādīts, ka viņu uzskatīs par "ienaidnieka kareivi, nodevēju, kas ielīdis Kremļa gultā un intervē baismīgus radikāļus no visas pasaules".

"Bet domāju, ka tas ir diezgan triviāla rakstura uzbrukums," atzinis Austrālijā dzimušais bijušais datorspeciālists.

"Ja vien viņi paraudzītos, ka raidījums ir veidots: mēs to taisām, mums ir pilnīga redakcionālā kontrole, mēs ticam, ka visām mediju organizācijām ir viedoklis, visām mediju organizācijām ir jautājumi," norādīts paziņojumā.

Divpadsimt raidījumu šovu, kas tiks pārraidīts ik nedēļu, veido producentu kompānija "Quick Roll Productions", ko Asanžs izveidoja laikā, kad pasaules slavas zenītā bija viņa veidotā vietne, kura publiskoja slepenu ASV diplomātisku saraksti.

Asanžs jau gandrīz 500 dienu atrodas mājas arestā, gaidot Londonas Augstās tiesas spriedumu par viņa izdošanu Zviedrijai, kur viņš apsūdzēts aizdomās par izvarošanu un seksuālu uzbrukumu.

24.janvārī Asandžs paziņoja, ka izveidojis savu televīzijas sarunu šovu par pasaules virzību nākotnē, kurā solīja intervēt "vadošos politikas spēlētājus, domātājus un revolucionārus".

Asanža advokāti mēģina panākt, lai viņš netiek izdots Zviedrijai, norādot, ka Asanža tiesāšana tur nebūs atklāta, jo Zviedrijā lietas par izvarošanu izskata aiz slēgtām durvīm. Advokāti bažījas, ka tas apdraud lietas godīgu izskatīšanu. Turklāt pastāvot bažas, ka Zviedrija varētu viņu izdot ASV.

40 gadu vecais Austrālijā dzimušais datorspeciālists noliedz abu Zviedrijas sieviešu apsūdzības un dēvē tās par politiski motivētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!