Foto: AP/Scanpix/LETA

Slovākijas premjerministra Roberts Fico, kuru trešdien sašāva bruņots uzbrucējs, ir stabilā, bet nopietnā stāvoklī, ceturtdien paziņojuši mediķi.

"Nakts laikā mediķiem ir izdevies stabilizēt pacienta stāvokli. Diemžēl situācija joprojām ir ļoti nopietna un ievainojumi ir sarežģīti," raidsabiedrība BBC citē premjera vietnieku un aizsardzības ministru Robertu Kalinaku.

Iepriekš premjera vietnieks Tomass Taraba raidsabiedrībai BBC pauda, ka Fico vairs nav "dzīvībai bīstamā stāvoklī".

"Cik man zināms, operācija ir noritējusi labi, un es domāju, ka beigās viņš izdzīvos," medijs citē vicepremjeru.

Taraba arī paskaidro, ka Fico sašauts no "ļoti tuvas" distances un ka "viena lode izgājusi cauri vēderam, bet otra trāpīja locītavā".

Trešdienas vakarā mediji ziņoja, ka 59 vecais Fico pēc sašaušanas "cīnās par dzīvību" un vairākas stundas ir operēts. Savukārt ceturtdienas rīta vietējie plašsaziņas līdzekļi informēja, ka politiķis pēc ilgās operācijas ir nācis pie samaņas.

Uzbrukums Fico notika pēc valdības izbraukuma sēdes Handlovas pilsētā, kad pie vietējā kultūras centra premjerministrs tikās ar saviem atbalstītājiem. Uzbrucējs raidījis piecus šāvienus, ievainojot Fico vēderā un rokā.

Fico nekavējoties tika nogādāts slimnīcā, kur vairākas stundas tika operēts. Aizsardzības ministrs paziņoja, ka politiķis "cīnās par savu dzīvību". Pēc tam oficiāla informācija par viņa veselības stāvokli līdz Tarabas intervijai BBC nav bijusi.

Neapstiprinātas vietējo mediju ziņas liecina, ka notikuma vietā aizturētais šāvējs ir 71 gadu vecs rakstnieks un politiskais aktīvists, kurš nav bijis apmierināts ar valdības politiku attiecībā pret sabiedriskajiem medijiem.

Uzbrukums Fico notika dienā, kad parlaments sāka apspriest ierosinājumu reformu ietvaros valdības kontrolē pārņemt sabiedrisko raidorganizāciju RTVS. Pret šo Fico valdības soli Slovākijā notikuši protesti.

Taraba intervijā BBC pauž uzskatu, ka pie uzbrukuma noveduši Slovākijas opozīcijas partiju "viltus naratīvi". "Mūsu premjerministrs vairākas reizes pauda bažas, ka tas var notikt," stāsta Taraba.

Fico brīdinājis, ka "uzbrukumi valdībai ar viltus naratīviem var nokaitēt cilvēku reakciju un novest pie kaut kā tāda", skaidro viņa vietnieks.

Iekšlietu ministrs Matūšs Šutjas Eštoks, kurš uzbrukumu vērtē kā "politiski motivētu slepkavības mēģinājumu", kritizē arī medijus, kas esot "sējuši naidu".

Gan pašmājās, gan ārpus tām pretrunīgi vērtētais Fico pie varas Slovākijā atgriezās pēc septembrī notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurās panākumus guva viņa vadītais populistu un nacionālistu bloks "Smer-SD".

Viņš tiek uzskatīts par Krievijai draudzīgu politiķi, iestājies pret militāro palīdzību Ukrainai, pret sankciju piemērošanu Krievijai un Ukrainas tuvināšanos NATO. Savukārt viņa plāns pārņemt sabiedrisko raidsabiedrību RTVS izraisīja sabiedrības protestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!