Foto: Reuters/Scanpix

Lībijas toreizējā vadītāja Muammara Kadafi režīms piekrita 50 miljonu eiro (35,1 miljona latu) apmērā finansēt Nikolā Sarkozī priekšvēlēšanu kampaņu 2007.gadā, liecina sestdien interneta ziņu vietnē "Mediapart" publicētais dokuments.

"Mediapart" skaidroja, ka dokumentu arābu valodā 2006.gadā parakstīja Kadafi ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs Musa Kusa. Dokumentā runāts par "principiālu vienošanos atbalstīt prezidenta amata kandidāta Nikolā Sarkozī kampaņu ar summu, kas pielīdzināma 50 miljoniem eiro".

Kreisi noskaņotā pētnieciskā vietne tamlīdzīgus apgalvojumus pauda jau 12.martā, pamatojoties uz Francijas ieroču dīlera, kas tiek turēts aizdomās par ziedojuma priekšvēlēšanu kampaņai organizēšanu, bijušā ārsta liecību. Sarkozī šādus apgalvojumus nosauca par "groteskiem".

"Ja viņš to finansēja, esmu ļoti pateicīgs," Sarkozī sarkastiski teica intervijā televīzijai, acīmredzami norādot uz to, cik aktīvu lomu Francija pērn spēlēja NATO vadītajā gaisa spēku operācijā, kas palīdzēja gāzt Kadafi režīmu.

"Mediapart" iztulkotā vienošanās liecina, ka tā tika parakstīta pēc 2006.gada 6.oktobrī notikušas tikšanās, kurā piedalījās Kadafi spiegu vadītājs Abdullāhs Senusi, Tripoles Āfrikas investīciju fonda vadītājs Baširs Salehs, tuvs Sarkozī palīgs Braiss Ortefo un ieroču tirgotājs Ziads Takīdins.

Takīdina advokāts "Mediapart" noliedza, ka viņa klients ir bijis klāt šādā sanāksmē, tomēr teica, ka "tic, ka dokuments ir uzticams, ņemot vērā datumu un minētās personas".

Šī informācija kārtējo reizi apliecina jau sen pastāvošās aizdomas, ka Francijas politiskās nometnes gūst finansiālu labumu no darījumiem ar ieročiem, kas tiek slēgti ar ārvalstu režīmiem.

Kadafi dēls Saifs al Islāms pērn apgalvoja, ka Lībija ir finansējusi Sarkozī priekšvēlēšanu kampaņu pēc tam, kas Parīze atteicās no attiecību uzlabošanas ar Lībiju un spēlēja svarīgu lomu režīma gāšanā.

"Sarkozī vispirms ir jāatdod nauda, ko viņš paņēma no Lībijas, lai finansētu savu priekšvēlēšanu kampaņu. Mēs to finansējām un mums ir visa informācija, un mēs esam gatavi to vis atklāt," tolaik Saifs al Islāms teica ziņu kanālam "Euronews".

Uz lūgumu komentēt Saifa al Islāma izteikumus, Sarkozī intervijā Francijas televīzijas kanālam TF1 12.martā teica, ka viņam ir "žēl redzēt jūs [kanāla žurnālistus] Kadafi dēla pārstāvja lomā, godīgi sakot, esmu jūs redzējis labākās lomās". "Tas ir groteski un man žēl, ka par Kadafi vai viņa dēla paziņojumiem man jautā tik svarīgs kanāls kā TF1," piebilda Francijas prezidents,

"Kad kāds citē Kadafi kungu, kas ir miris, viņa dēlu, kura rokas ir asinīm traipītas, tas ir, diktatoru režīmu, slepkavas, kuru uzticamība ir nulle.. godīgi sakot, domāju, ka esam pārāk dziļi iegrimuši šajā politiskajā debatē," norādīja Sarkozī.

Pret Takīdinu jau sākta izmeklēšana par aizdomām, ka viņš ir finansējis 1995.gada vēlēšanu kandidāta Eduāra Baladūra kampaņu. Baladūrs zaudēja, bet viņa preses pārstāvis vēlēšanu kampaņā bija Sarkozī, kas vienmēr ir noliedzis jebkādus pārkāpumus šajā kampaņā.

Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā 22.aprīlī sociālistu partijas kandidāts Fransuā Olands apsteidza Sarkozī un tiek prognozēts, ka viņš uzvarēs arī vēlēšanu otrajā kārtā 6.maijā.

Lībijā pagājušā gada februārī sākās bruņota sacelšanās pret Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada. Režīms tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!