Foto: AFP/Scanpix

Indonēzijas valdība atsakās atdot Krievijai tā dēvētās melnās kastes, kas atrastas Krievijā būvētās pasažieru lidmašīnas "Sukhoi Superjet 100" katastrofas vietā Indonēzijas Javas salas rietumos, pirmdien vēstīja vietējais laikraksts "Jakarta Globe".

"Starptautiski noteikumi paredz, ka izmeklēšanu veic valsts, kurā notika avārija," paskaidrojusi Indonēzijas Nacionālās transporta drošības komiteja.

Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka Krievija lūgusi Indonēzijai atdot lidojuma ierakstus, tomēr Indonēzija norādījusi, ka ir spiesta Krievijas lūgumu noraidīt.

Indonēzija aicina Krieviju palīdzēt izmeklēšanā. "Melno kastu" ierakstu atšifrēšanā tiks izmantots Krievijas aprīkojums, bet, ja tas nebūs iespējams, tiks lūgta lidojuma ierakstu aprīkojuma ražotāja ASV palīdzība.

Glābējiem pirmdien izdevās atrast avārijas vietas noraidīšanas radioboju. Vecā modeļa radioboja nespēja komunicēt ar satelīta starpniecību, bet tā bija veidota, lai ziņotu glābējiem par avārijas vietu uz zemes vai uz lidostu kontroles torņiem.

Amatpersonas norādījušas, ka pēc avārijas signālu par to nesaņēma.

Lidmašīna ar vismaz 45 cilvēkiem, kas bija devusies demonstrācijas lidojumā, trešdien ietriecās Salaka vulkāna nogāzē Rietumjavas provincē. Glābēji ceturtdien noskaidroja vraka atrašanās vietu un tur ieradās piektdien.

Lidaparātā atradās astoņi Krievijas, viens ASV, viens Francijas, divi Itālijas un 33 Indonēzijas pilsoņi.

Lidmašīna trešdien pacēlās gaisā no Džakartas austrumdaļas Halima Perdanakusumas lidostas, kas tiek izmantota dažiem komercreisiem un militāriem reisiem. 50 minūtes pēc pacelšanās tās lidojuma augstums samazinājās no 3000 metriem līdz 1800 metriem.

"Sukhoi Superjet 100" ir jauna pasažieru lidmašīna, kas uzbūvēta Krievijā, lai izvestu tās civilās aviācijas nozari no pēcpadomju krīzes.

Indonēzijas ziņu aģentūra "Antara" pavēstīja, ka Indonēzijas iekšzemes aviokompānija "Kartika Airlines" un reģionālā aviosabiedrība "Sky Aviation" bija pasūtījušas lidmašīnas "Sukhoi Superjet".

Vidusmēra "Sukhoi Superjet" ir paredzēts līdz 98 pasažieru pārvadāšanai un tieši konkurē ar līdzīgām lidmašīnām, kuras ražo Brazīlijas firma "Embraer" un Kanādas kompānija "Bombardier".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!