Foto: Reuters/Scanpix
Gāztā Lībijas diktatora Muammara Kadafi dēls Saifs al Islāms, kam izvirzītas apsūdzības kara noziegumos un kurš novembrī tika sagūstīts, atsakās izraudzīties advokātu, trešdien paziņoja Lībijas vēstnieka ANO vietnieks Ibrahims Dabaši.

Starptautiskajai krimināltiesai (SKT) tuvākajos mēnešos ir jāizlemj, vai piekrist Lībijas prasībai, ka Saifs al Islāms jātiesā Lībijā, nevis SKT.

Kadafi dēls atrodas kaujinieku gūstā Lībijas pilsētā Zintanā. Starptautiskās cilvēktiesību organizācijas ir paudušas bažas par to, ka viņam vēl nav advokāta.

Dabaši paziņoja ANO Drošības padomē, ka Saifam al Islāmam būtu advokāts, ja viņš to gribētu, un ka Lībijas likums paredz, ka viņš nevar tikt tiesāts bez advokāta.

"Šis jautājums ir galvenokārt Saifa al Islāma dēļ, kurš vēl arvien atsakās izraudzīties advokātu savai aizstāvībai. Tas tagad ir nevis Lībijas varas iestāžu, bet paša apsūdzētā ziņā. Nav nekādu šķēršļu nolīgt advokātu viņai aizstāvībai," sacīja Dabaši.

SKT ir iecēlusi advokātu Saifam al Islāmam Hāgā, bet šim advokātam nav bijis nekādu kontaktu ar klientu. Šis advokāts Ksavjē Žans Keita ir aicinājis SKT diskvalificēt šīs tiesas galveno prokuroru Hosē Luisu Moreno-Okampo, apsūdzot viņu iespējamā neobjektivitātē.

Moreno-Okampo, kura amata termiņam jābeidzas jūnijā, paziņoja ANO Drošības padomei, ka viņa birojs 4.jūnijā izteiks iespējamos iebildumus pret Kadafi dēla tiesāšanu Lībijā. Prokurors sacīja, ka Saifs al Islāms grib tikt tiesāts Lībijā un lūdzis varas iestādes ļaut viņa ģimenei atrast advokātu, kuram viņš spētu uzticēties.

Saifu al Islāmu pēdējos mēnešos ir apmeklējuši Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas un cilvēktiesību organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) pārstāvji. HRW pauda nopietnas bažas par apstākļiem, kādos viņš tiktu tiesāts Lībijā.

SKT augustā par noziegumiem pret cilvēci saistībā ar protestu apspiešanu pērnā gada februārī izvirzīja apsūdzības trim Kadafi režīma pārstāvjiem: pašam Muammaram Kadafi, kurš oktobrī tika nogalināts, viņa dēlam Saifam al Islāmam un svainim Abdullaham al Senusi. SKT 27.jūnijā izsniedza orderus viņu aizturēšanai.

Lībijas Pagaidu pārejas nacionālā padome vairākkārt paziņojusi, ka neizdos Saifu al Islāmu starptautiskajai tiesai un nodrošinās viņa taisnīgu tiesāšanu Lībijā.

Saifs al Islāms, kas iepriekš tika uzskatīts par sava tēva varas mantinieku, tika sagūstīts 19.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!