Foto: Publicitātes foto

Gruzija ir ieinteresēta piedalīties jauna dabasgāzes piegāžu projekta AGRI īstenošanā, kas ir alternatīva iecerētajam gāzesvadam "Nabucco" un paredz piegādāt Kaspijas jūras reģiona dabasgāzi pa Melno jūru, apejot Krieviju, intervijā laikrakstam "Zerkalo ņedeļi. Ukraina" (ZN.UA) paziņoja Gruzijas ārlietu ministrs Grigols Vašadze.

Ministrs sacīja, ka AGRI ("Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector") ir ievērojami lētāks un ātrāk īstenojams projekts nekā "Nabucco".

"Visām valstīm, kas piedalās šajā projektā, saglabājas ne vien ieinteresētība, bet arī apņēmība [to īstenot]. Ne vien Gruzijai un Azerbaidžānai, bet pirmām kārtām Eiropas valstīm patērētājām, kurām vajadzīgs alternatīvs avots un maršruts energoresursu saņemšanai," sacīja Vašadze.

Ministrs uzsvēra, ka projekts "Nabucco" ir principiāli svarīgs, tomēr nav zināms, vai tas vispār tiks īstenots, jo tā īstenošana gadu no gada tiek atlikta. Gruzijas valdība uzskata, ka sašķidrinātas Kaspijas gāzes tranzīts pa Melno jūru izmaksās ievērojami lētāk nekā gāzesvada "Nabucco" būvniecība.

No Eiropas valstīm projektā AGRI piedalās Rumānija un Ungārija. "Tomēr mēs ceram, ka tam pievienosies arī citas Eiropas valstis. Paskatīsimies, kas būs AGRI samitā, kurš plānots gada beigās," sacīja Vašadze.

Ministram bija grūti pateikt, tieši uz kādu atradni ir orientēts AGRI, bet viņš apliecināja, ka gāze "pavisam noteikti" tiks piegādāta ne vien no Kaspijas jūras, bet arī no Vidusāzijas.

AGRI paredz gāzes piegādes no Kaspijas reģiona, apejot Krieviju. Politisku deklarāciju par tā izveidošanu 2010.gada septembrī parakstīja Azerbaidžānas, Gruzijas un Rumānijas prezidenti un Ungārijas premjerministrs.

Projekts AGRI paredz piegādāt Azerbaidžānas gāzi Eiropai. Dabasgāze no Azerbaidžānas tiktu transportēta uz Gruzijas Melnās jūras piekrasti, kur tā tiktu sašķidrināta un ar tankkuģiem pa jūru aizveda uz Konstancas ostu Rumānijā. Sašķidrinātā degviela pēc tam tiktu atjaunota gāzveida stāvoklī un no Rumānijas nogādāta uz Ungāriju un tālāk uz Rietumeiropu.

Arī gāzesvads "Nabucco" ir iecerēts kā alternatīvs gāzes piegāžu ceļš, lai samazinātu ES valstu atkarību no Krievijas dabasgāzes piegādēm. 2011.gada pavasarī kļuva zināms, ka "Nabucco" sāks darboties tikai 2017.gadā - divus gadus vēlāk nekā bija paredzēts iepriekš.

Tiek plānots, ka Krieviju apejošais 3300 kilometru garais cauruļvads "Nabucco" šķērsos Turciju, Bulgāriju, Rumāniju un Ungāriju un gāzes centram Austrijā gadā piegādās vairāk nekā 30 miljardus kubikmetru gāzes no Kaspijas jūras valstīm. Šī cauruļvada izmaksas tiek lēstas aptuveni 7,9 miljardu eiro (5,6 miljardu latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!