Foto: AP/Scanpix
Indonēzijas zooloģiskajā dārzā mītošajai orangutanu mātītei, kas pasaules slavu iemantoja ar to, ka smēķēja apmeklētāju iemestas cigaretes, tagad strauji būs jāatmet kaitīgais ieradums, jo ap viņas nožogojumu zooloģiskajā dārzā ir novietoti apsargi, lai viņai nevarētu mest cigaretes, sestdien paziņoja Orangutanu aizsardzības centra koordinators Danjeks Hendarto.

Tarujurugas zooloģiskā dārza apmeklētāji pirms desmit gadiem sāka mest cigaretes tolaik piecus gadus vecajai Tori un dzīvniekam gadu gaitā izveidojās nopietna atkarība.

Hendarto stāstīja, ka arī Tori vecāki bija smēķētāji, norādot, ka orangutani ļoti ātri apgūst to, ko dara cilvēki.

Notiek sarunas starp orangutanu aizstāvjiem un zooloģiskā dārza vadību par Tori pārvietošanu uz salu zooloģiskā dārza ezera vidū. Līdz laikam, kad tiks panākta vienošanās, ap Tori nožogojumu ir novietoti apsargi, kas nepieļauj, ka apmeklētāji met viņai aizdedzinātas cigaretes. Tāpat orangutānu mātītei ir sākts terapijas kurss un ir nolemts, ka smēķēšana viņai būs jāatmet strauji, nevis pakāpeniski.

Indonēzijas zooloģiskie dārzi asi tiek kritizēti par apstākļiem, kādos tiek turēti dzīvnieki. Martā zooloģiskajā dārzā Javas salā nomira žirafe un viņas vēderā tika atrasts 20 kilogramus smags vīstoklis ar plastmasas iepakojumu, kas viņas organismā nonāca, ēdot apmeklētāju mesto pārtiku.

Indonēzijā ir ļoti maz ierobežojumu tabakas izstrādājumu reklamēšanai. Pasaules Veselības organizācijas aprēķini liecina, ka pēdējo 40 gadu laikā smēķētāju skaits ir seškāršojies. Ir saņemtas ziņas par vairākiem gadījumiem, kad pat divus gadus veciem bērniem ir konstatēta nopietna smēķēšanas atkarība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!