Foto: EPA/LETA
Anglikāņu baznīcas kopienas galvenā institūcija Anglijas Baznīca ir pārdevusi savas akcijas Austrālijas mediju magnāta Ruperta Mērdoka koncernā "News Corp.", lēmumu skaidrojot ar ētiskiem apsvērumiem saistībā ar skandāliem ap ASV bāzēto mediju milzi.

Anglijas Baznīca, kurai Lielbritānijā ir valsts baznīcas statuss, otrdien paziņoja, ka savas 1,9 miljonus mārciņu (vienu miljonu latu) vērtās akcijas pārdeva, jo reliģisko institūciju nepārliecināja "News Corp." centieni īstenot reformas uzņēmuma vadībā.

"Anglijas Baznīca pirmo reizi savas bažas "News Corporation" padomei pauda pēc tam, kad 2011.gada jūlijā izcēlās skandāls par nelikumīgu piekļuvi mobilajiem telefoniem," teikts baznīcas paziņojumā.

"Pēc gadu ilga dialoga starp uzņēmumu un [Anglijas Baznīcas] Ētisko investīciju padomdevēju grupu Anglijas baznīcu neapmierināja "News Corporation" parādītais sniegums vai tas, ko tā tuvākajā nākotnē varētu parādīt nepieciešamo uzņēmuma vadības reformu īstenošanā," skaidrots paziņojumā.

Baznīcas pilnvarotais pārstāvis Endrjū Brauns atzina, ka lēmumu "pieņemt nebija viegli".

Anglijas Baznīca norādīja, ka neinvestē uzņēmumos, kas saistīti ar militārajām precēm un pakalpojumiem, pornogrāfiju, alkoholiskajiem dzērieniem, azartspēlēm, tabaku, cilvēku embriju klonēšanu un aizdevumiem uz augstiem procentiem.

Baznīcai ir trīs institūcijas, kas veic investīcijas - Anglijas Baznīcas pilnvarotie, Anglijas Baznīcas pensiju padome un Anglijas Baznīcas fondi CBF -, kuru kopējā īpašumu vērtība pārsniedz astoņus miljardus mārciņu (4,5 miljardus latu).

Otrdien aizdomās par kukuļdošanu policistiem aizturēts vēl viens Mērdoka impērijas tabloīda "Sun" žurnālists.

Mērdoks pērn jūlijā bija spiests pārtraukt "News of the World" izdošanu, jo Lielbritānijā izraisījās skandāls par to, ka šī tabloīda pārstāvji neatļauti piekļuvuši 2002.gadā noslepkavotas pusaudzes Millijas Dauleres balss pastam pēc viņas pazušanas un pat izdzēsuši dažas balss pasta ziņas, lai atbrīvotu vietu jaunām. Tas būtiski traucējis izmeklēšanai. "News of the World" var būt nelikumīgi piekļuvis arī karadarbībā Irākā un Afganistānā kritušo karavīru tuvinieku mobilo telefonu īsziņām, kā arī 2005.gada Londonas metro spridzināšanas upuru tuvinieku mobilajos telefonos esošajai informācijai.

Saistībā ar skandālu amatus zaudējušas daudzas augsta ranga uzņēmuma amatpersonas, kā arī Lielbritānijas policijas pārstāvji.

Lielbritānijas prokurori jūlija beigās izvirzīja apsūdzības bijušajam premjera Deivida Kamerona sabiedrisko attiecību veidotājam Endijam Koulsonam un bijušajai tabloīda "News of the World" galvenajai redaktorei Rebekai Bruksai par nelikumīgu piekļuvi mobilo telefonu balss pastam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!