Foto: Reuters/Scanpix

Jaunais Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais pārstāvis Sīrijā bijušais Alžīrijas ārlietu ministrs Lahdars Brahimi piektdien atzina, ka nav pārliecināts, ka spēs palīdzēt izbeigt konfliktu Sīrijā.

"Ļoti iespējams, ka man neizdosies, bet dažākārt cilvēkiem paveicas, un mums var izdoties panākt pārrāvumu," viņš teica intervijā britu sabiedriskajai raidorganizācijai BBC pēc tam, kad ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns paziņoja, ka Brahimi būs pašreizējā ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Sīrijā Kofi Annana pēctecis.

Lai distancētos no Annana darbības šajā amatā, 78 gadus vecais Brahimi būs zināms kā ANO un Arābu līgas īpašais pārstāvis Sīrijā, nevis īpašais sūtnis, kā tika saukts Annans.

Intervijā BBC Brahimi tomēr uzstāja, ka konfliktu Sīrijā vajag mēģināt atrisināt ar diplomātiskiem līdzekļiem, lai gan situācija 17 mēnešus ilgo nemieru plosītajā valstī pasliktinās.

Savukārt uz ziņu kanāla "France 24" jautājumu, vai viņš ir pārliecināts, ka pilsoņu karš Sīrijā beigsies, Brahimi atzina, ka "nē, neesmu". "Tas, par ko esmu pārliecināts, ir tas, ka es darīšu visu, kas ir manos spēkos", lai konflikts beigtos.

Viņš pauda cerību , ka "jau sākuma izdosies atrast sadarbības ceļus ar Sīrijas pusi un arī iegūt atbalstu no tā sauktās starptautiskās sabiedrības".

Brahimi atkārtoja iepriekš Annana pausto prasību, ka ANO Drošības padomei ir jāapvienojas, lai pārliecinātu Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu izbeigt militāro konfliktu un sākt sarunas par politisko pārejas laiku.

Jaunais īpašais pārstāvis Sīrijā solīja jau tuvākajā laikā doties uz Ņujorku, lai tiktos ar ANO Drošības padomes locekļiem un ģenerālsekretāru Banu Kimūnu.

"Mēs ļoti, ļoti nopietni runāsim par to, kā viņi var palīdzēt," Brahimi norādīja "France 24", piebilstot, ka "'viņi lūdz mani darīt šo darbu. Ja viņi mani neatbalstīs, es to nedarīšu, tādēļ gaidu sarunas ar viņiem".

"Viņi ir sašķelti, bet ir skaidrs, ka viņi spēj apvienoties tādā lietā, kā šī, un es ceru, ka viņi to izdarīs," par ANO Drošības padomes locekļiem teica Brahimi.

Vēstulē Banam 15 ANO Drošības padomes locekles ceturtdien paziņoja, ka "atkārtoti paužam atbalstu jūsu labajam darbam un kopīgā īpašā sūtņa Sīrijā misijai".

Atbalstu jaunajam ANO un Arābu līgas īpašajam pārstāvim Sīrijā pauda ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, sakot, ka ASV "ir gatavas atbalstīt un nodrošināt likumīgos centienus izveidot Sīrijas iedzīvotājus pārstāvošu valdību".

Arī Lielbritānijas Ārlietu ministrijas pārstāvis paziņoja, ka Londona "pilnībā atbalsta" Brahimi iecelšanu, uzsverot viņa "milzīgo pieredzi" vardarbīgu politisko konfliktu risināšanā.

Ķīna, kas kopā ar Krieviju ir uzlikusi veto ANO Drošības padomes rezolūcijām Sīrijas jautājuma risināšanā, sestdien solīja atbalstīt jauno starptautisko pārstāvi un sadarboties viņa misijas izpildē.

"Ķīna atbalstīs un sadarbosies ar Brahimi kungu centienos būt par politisko vidutāju," teikts Ķīnas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Brahimi  ir bijis ANO īpašais sūtnis Afganistānā pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem un Irākā pēc ASV vadītā iebrukuma 2003.gadā. Viņš bijis Alžīrijas ārlietu ministra amatā no 1991. līdz 1993.gadam. Astoņdesmito gadu beigās   Brahimi  kā Arābu līgas sūtnis palīdzēja izbeigt Libānas pilsoņkaru.

ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijā Kofi Annans augusta sākumā paziņoja, ka nolēmis neatjaunot savu īpašā sūtņa mandātu, kad tas beigsies 31.augustā. 74 gadus vecais Annans skaidroja, ka "nav saņēmis pietiekamu atbalstu, ko būtu pelnījis šis mērķis".

Bijušais ANO ģenerālsekretārs, Nobela Miera prēmijas laureāts Annans tika iecelts par ANO un Arābu līgas īpašo sūtni Sīrijas jautājumos 23.februārī. Sīrijas prezidents Bašars al Asads piekrita Annana izstrādātajam Sīrijas miera plānam, taču praktiski to neīstenoja un vardarbība Sīrijā ir vēl lielāka nekā pirms miera plāna īstenošanas sākšanas aprīlī.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!