Foto: Reuters/Scanpix
Jordānijai nepieciešami 700 miljoni ASV dolāru (387,5 miljoni latu) liela starptautiskā palīdzība, lai varētu uzņemt 240 tūkstošus bēgļu, kas valstī ieradušies no nemieru pārņemtās Sīrijas, sestdien paziņoja Jordānijas plānošanas un starptautiskās sadarbības ministrs.

"Izmaksas, lai Jordānija varētu uzņemt mūsu brāļus no Sīrijas.., ir gandrīz 700 miljoni dolāru, kas nepieciešami vairāk nekā 240 tūkstošu iedzīvotāju un bēgļu uzņemšanai Zaatari nometnē un ārpus tās," ministrs Džaafars Hasans teica Ammānā kopīgā preses konferencē ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) bēgļu lietu aģentūras pārstāvi Endrjū Hārperu.

Jordānijas ministrs atzina, ka viņa valsts nespēs palīdzēt bēgļiem no Sīrijas bez starptautiska atbalsta,.

"Jordānijai šajā brīdī ir nepieciešams atbalsta," paziņoja Hārpers, aicinot starptautisko sabiedrību "darīt visu iespējamo, lai palīdzētu".

"Mēs pieredzēsim, ka daudz vairāk sīriešu šķērso robežu. Neredzu pazīmes, ka šis skaitlis samazināsies," viņš atzina.

Ministrs informēja, ka pašlaik Jordānijā atrodas 177 tūkstoši Sīrijas iedzīvotāju, no kuriem ap 26 tūkstošiem izmitināti Zaatari nometnē, ko uz ziemeļiem no Ammānas pirms piecām nedēļām atvēra ANO Komisariāts bēgļu jautājumos (UNHCR) .

Pēc tam, kad ieradās daudz jaunu bēgļu, otrdien Zaatari nometnē izcēlās sadursmes par dzīves apstākļiem. Bēgļi, kas meta akmeņus, ievainoja vairāk nekā 20 policistus.

Premjerministrs Fajezs Taravnehs dienu pēc tam paziņoja, ka Jordānija izraidīs tos, kas nometnē uzbruka policijai un solīja uzlabot dzīves apstākļus bēgļu nometnē.

ANO aprēķini liecina, ka vismaz 1,2 miljoni Sīrijas iedzīvotāji pusotru gadu ilgo nemieru laikā ir pametuši savas mājas. Gandrīz 229 tūkstoši ir reģistrējušies kā bēgļi Sīrijas kaimiņvalstīs Turcijā, Jordānijā, Libānā un Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!