Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs pirmdien pauda bažas par cilvēktiesību pārkāpumu turpināšanos Baltkrievijā pirms parlamenta vēlēšanām.

Savā uzrunā, atklājot parlamenta plenārsēdi, Šulcs teica, ka "ir ļoti nobažījies par cilvēktiesību, likuma varas un demokrātisko vērtību pārkāpumu turpināšanos Baltkrievijā".

"Esmu dziļi nobažījies par pēdējā laika notikumiem valstī, jo īpaši izbraukšanas aizliegumu dažiem opozīcijas līderiem un cilvēktiesību aizstāvjiem, likumiem, kas paplašina Valsts drošības komitejas (VDK) un neseno Zviedrijas vēstnieka izraidīšanu," piebilda EP prezidents.

Viņš arī aicināja nekavējoties atbrīvot visus politieslodzītos, kā arī pauda aicinājumu Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko nodrošināt, ka 23.septembrī gaidāmās parlamenta vēlēšanas noris atbilstoši starptautiskiem demokrātijas standartiem.

3.augustā Baltkrievija izraidīja Zviedrijas vēstnieku Minskā, apsūdzot viņu par mēģinājumu saraut Stokholmas un Minskas attiecības, jo viņš bija uzturējis kontaktus ar opozicionāriem un cilvēktiesību aktīvistiem. 8.augustā Baltkrievija paziņoja, ka atsauc visus savus diplomātus no Zviedrijas, un norādīja, ka Stokholmai ir jāatsauc visi savi diplomāti no Minskas. Diplomātisko konfliktu veicināja arī tas, ka 4.jūlijā Baltkrievijas gaisa telpā no Lietuvas nelikumīgi ielidoja Zviedrijas pilsoņu pilotēta neliela lidmašīna un tās tika nomesti tūkstoš plīša lācīši ar aicinājumu ievērot vārda brīvību.

Incidenti saasināja arī Baltkrievijas un Eiropas Savienības attiecības, kas pasliktinājās pēc 2010.gada decembrī, kad pēc Lukašenko pārvēlēšanas prezidenta amatā ar spēku tika izklīdināti demonstranti, bet ES noteica sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!