Pirms 100 gadiem nogrimušā kuģa "Titāniks" kapteinis - britu jūras spēku virsnieks Edvards Džons Smits nespēja pirmajā mēģinājumā nolikt navigācijas eksāmenu, piektdien ziņoja britu laikraksts "Daily Telegraph".

"Tiek uzskatīts, ka kapteinis Smits, kurš vēlāk vadīja "Titāniku", iemaņu trūkuma dēļ pirmajā reizē nenolika eksāmenu," laikrakstam pavēstīja aktieris Tonijs Robinsons, kurš pēta Lielbritānijas karaflotes virsnieku biogrāfijas.

Neraugoties uz sākotnējām grūtībām, Smits vēlāk saņēma kvalifikācijas sertifikātu kuģu vadīšanai un ieguva labu reputāciju. Viņš vadīja karakuģus angļu-būru karā, kas notika no 1899. līdz 1902.gadam.

"Titānika" kapteiņa biogrāfijas detaļas kļuva zināmas, pateicoties tam, ka Lielbritānijas Nacionālais jūrniecības muzejs publicējis lielu daudzumu materiālu.

Britu pasažieru laineris "Titāniks" nogrima 1912.gada 15.aprīļa naktī pēc sadursmes ar aisbergu Atlantijas okeāna ziemeļos ceļā no Sauthemptonas uz Ņujorku. Tā kapteiņa Smita mirstīgās atliekas nav atrastas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!