Itālijā vēl šogad tiks aizliegts smēķēt publiskās vietās, pirmdien paziņoja šīs valsts veselības ministrs Džirolāmo Sirkja.
"Smēķēšanas aizliegums sabiedriskās vietās un publiski pieejamos privātīpašumos līdz gada beigām tiks aizliegts ar likumu," žurnālistiem teica ministrs.

Pagājušajā nedēļā Itālijas parlamenta apakšpalāta pieņēma pretsmēķēšanas likumprojektu, kurš tagad iesniegts izskatīšanai Senātā.

Sirkjas paziņojums izskanējis nākamajā dienā pēc tam, kad pret smēķēšanu izteicās Itālijas prezidents Karlo Adzeljo Čampi.

"Smēķēšana vienmēr ir kaitīga, un mums tas jāpasaka saviem bērniem un mazbērniem," teica prezidents, kurš pats šo kaitīgo ieradumu atmetis pirms 15 gadiem.

Ja tiks pieņemts smēķēšanas aizliegums, cilvēkiem, kas vienalga kūpinās tabakas izstrādājumus sabiedriskās vietās, piemēros naudassodu 250 eiro (150 latu) apjomā. Naudassods būs divkārt lielāks, ja smēķētājs būs atradies bērnu vai grūtnieču tuvumā.

Smēķētāju vajadzībām restorānos un citās sabiedriskās vietās būs jāierīko īpaša telpa ar ventilācijas sistēmu. Ja šī prasība nebūs ievērota, būs jāmaksā naudassods 2000 eiro (1200 latu) apjomā.

"Itālijai ir svarīgi pieņemt likumu, kas atbilstu Eiropas prasībām. Šis likums nav krusta karš pret smēķētājiem, bet tas ir veids, kā pasargāt nesmēķētājus," sacīja Sirkja, norādot, ka valstī darbojas "ļoti spēcīgs smēķēšanas lobijs, kuram ir ekonomiska ietekme". "Mēs zinām, ka starptautiskās tabakas kompānijas ir slēpušas informāciju par savas produkcijas kaitīgumu un ir palielinājušas nikotīna devas, lai vairotu smēķētāju atkarību," norādīja ministrs.

No Itālijas 58 miljoniem iedzīvotāju 19 miljoni ir smēķētāji, bet deviņi miljoni ir atmetuši šo kaitīgo ieradumu. Smēķē aptuveni 33 procenti Itālijas vīriešu un 17 procenti sieviešu. Vidēji katrs smēķētājs patērē 14 cigaretes dienā, pirmdien norāda laikraksts "La Repubblica".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!