Foto: AFP/Scanpix
Ķīnas bijušais augsta ranga politiķis Bo Sjilajs stāsies tiesas priekšā par daudziem noziegumiem, tostarp amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un kukuļņemšanu, piektdien vēstīja valsts plašsaziņas līdzekļi.

Valsts ziņu aģentūra "Sjiņhua" vēstīja, ka Ķīnas varas iestādes ir gatavas asi vērsties pret politiķi, kas reiz tika uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem valstī, bet piedzīvoja popularitātes kritumu, kad tika iesaistīts skandālā, kurā viņa sievai tika piespriests nāvessods par britu uzņēmēja Nīla Heivuda slepkavību.

Bo "ir pieļāvis nopietnas kļūdas un viņam jāuzņemas atbildība" par šo skandālu, kurā nāvessoda izpilde viņa sievai ir atlikta, vēstīja valsts ziņu aģentūra.

Vienlaikus "Sjiņhua" paziņoja, ka 8.novembrī notiks Ķīnas valdošās Komunistiskās partijas galvenais kongress, kurā tiks apstiprināti valsts līderi nākamajiem desmit gadiem.

Bo bija Ķīnas Komunistiskās partijas dienvidrietumu pilsētas Čuncinas komitejas sekretārs. Tika uzskatīts, ka pēc kongresa viņš ieņems augstāku amatu Ķīnā, tomēr skandāls ar viņa sievas Gu Kailajas dalību šo iespēju izdzēsa. Viņš pārvaldīja šo pilsētu no 2007.gada novembra līdz šī gada martam, kad tika atcelts no amata.

Gu augustā tika piespriests nāvessods, kura izpilde gan ir atlikta. Viņa atzina savu vainu Heivuda slepkavībā.

Vēl nav noskaidrots, vai Bo ir zinājis par Heivuda slepkavības slēpšanu. Bo aprīlī tika atcelts no Ķīnas Komunistiskās partijas Politbiroja locekļa amata un pret viņu tika sākta izmeklēšana par korupciju.

Heivuds pērn novembrī tika atrasts miris viesnīcas istabā Ķīnas dienvidrietumu pilsētā Čuncinā. Par viņa nāves iemeslu sākotnēji tika uzskatīta sirdslēkme, bet aprīlī Ķīnas varas iestādes paziņoja, ka Gu tiek turēta aizdomās par Heivuda slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!