Foto: AP/Scanpix

Gruzijas parlamenta vēlēšanās, kas notika 1. oktobrī, miljardiera Bidzina Ivanišvili partija ”Gruzīnu sapnis” par aptuveni 15 procentpunktiem apsteigusi līdzšinējā prezidenta Mihaila Saakašvili partiju, raksta ārvalstu prese.

Otrdienas vakarā bija saskaitīti 94.05 procenti balsu un šobrīd ”Gruzīnu sapnis” ir saņēmis 55.8% lielu atbalstu, bet Saakašvili – 40.14 procentus.

Stundu pirms pusnakts bija saskaitīti 3542 no 3766 vēlēšanu iecirkņiem. Kopumā 1. oktobrī vēlēšanās piedalījušies 61 procents balstiesīgo.

Gruzijas parlamentā tiek ievēlēti 150 deputāti, no tiem 77 tiek ievēlēti pēc proporcionālās sistēmas – pēc vēlēšanu sarakstiem, bet 73 pēc mažoritāras sistēmas - vienmandāta apgabalos. Jau šobrīd zināms, ka vienmandāta apgabalos pārsvaru ir guvis Ivanišvilli un ”Gruzīnu sapnis”, saņemot 38 mandātus, bet Saakašvili 35.

Jau ziņots, ka Saakašvili otrdien atzina savu sakāvi un paziņoja par pāriešanu opozīcijā. Tomēr pašreizējais Gruzijas prezidents atteicies pirms termiņa beigām atkāpties no sava amata, kā to pieprasa Ivanišvilli. Prezidenta pilnvaru laiks Saakašvili beigsies 2013. gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!