Foto: F64
Grieķijas valdības plānotie pensiju un valsts sektorā strādājošo algu samazinājumi neatbilst Konstitūcijai, ceturtdien lēmusi Grieķijas Revīzijas tiesa, vēstīja ziņu aģentūra ANA.

Revīzijas tiesa vienbalsīgi nolēma, ka pensiju samazināšana, kas ir jau piektā pēdējo dažu gadu laikā, kā arī valsts sektorā strādājošo ikgadējo prēmiju samazināšana neatbilst Grieķijas valsts pamatlikumam.

Valdība nav ievērojusi tiesas iepriekš pieņemtos lēmumus, ka algu un pabalstu samazināšana neatbilst Konstitūcijai, un arī ceturtdien finanšu ministrs Jannis Sturnars pēc tiesas lēmuma pasludināšanas teica, ka "ne īpaši bažījos, domāju, ka taupības pasākumi tiks apstiprināti".

Pēc Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) spiediena Grieķijas valdība nolēma, ka nākamā gada sākumā pensionēšanās vecums tiks palielināts no 65 līdz 67 gadiem, kā arī no 5% līdz 25% tiks samazinātas pensijas, kas lielākas par tūkstoš eiro (700 latiem).

Valdība plānoja ietaupīt 9,4 miljardus eiro (6,06 miljardus latu), galvenokārt samazinot valsts sektorā strādājošo algas un pabalstus, kas pēdējos gados jau ir krasi samazināti.

Grieķija mēnešiem ilgi mēģina pārliecināt ES, SVF un ECB auditorus, ka tā panākusi pietiekamu progresu reformu un taupības pasākumu jomā, lai valsts varētu dabūt kārtējo maksājumu 31,5 miljardu eiro (22,1 miljarda latu) apmērā no 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) vērtās aizdevuma paketes. Ja auditoru atzinums būs negatīvs, jau šomēnes Grieķija, visticamāk, vairs nevarēs sevi finansēt.

Grieķijas premjerministrs Antonis Samars ir paziņojis, ka Grieķija ar tās rīcībā esošajiem naudas līdzekļiem var izdzīvot tikai līdz 16.novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!