Foto: Reuters/Scanpix
Tiesa Grieķijā ceturtdien attaisnoja žurnālistu Kostu Vaksevani, kuram bija izvirzītas apsūdzības privātuma pārkāpšanā par cilvēku vārdu publicēšanu no Šveices bankas kontu saraksta, kuru Grieķijas valdība esot mēģinājusi slēpt.

46 gadus vecais televīzijas žurnālistikas veterāns Vaksevanis, kurš ir žurnāla "Hot Doc" redaktors un darbojas pētnieciskajā žurnālistikā, publicēja sarakstu žurnāla sestdienas numurā. Tajā minēto cilvēku noguldītās naudas summas netika publicētas.

Vaksevanis uzstāja, ka darījis savu darbu, bet ministri, kuriem bija pienākums izskatīt šo sarakstu, lai atrastu iespējamus nodokļu nemaksātājus, divu gadu laikā neko nav paveikuši.

Sarakstā ir vairāk nekā 2000 Grieķijas pilsoņu vārdi. Tie esot minēti arī Lielbritānijas bankas HSBC Šveices meitasuzņēmuma "HSBC Private Bank" kontu īpašnieku sarakstā, kuru sākotnēji noplūdināja šīs bankas darbinieks un 2010.gadā Grieķijai nodeva toreizējā Francijas finanšu ministre Kristīne Lagarda, kas tagad ir Starptautiskā valūtas fonda (SVF) vadītāja.

Notiesāšanas gadījumā Vaksevanim varētu tikt piespriests cietumsods līdz trim gadiem.

Aicinot viņu notiesāt, prokurors prāvā sacīja: "Jūs esat publiski izsmējis vairākus cilvēkus, jūs esat nodevis šos cilvēkus sabiedrībai, kura alkst asiņu. Risinājums problēmām, ar kurām saskaras valsts, nav kanibālisms."

Pēc 12 stundu ilgas sēdes tiesa tomēr žurnālistu attaisnoja. Tiesnese Malija Volika paziņoja, ka Vaksevanis "nav vainīgs", un noraisīja visus apsūdzības iebildumus. Spriedumu klātesošie uztvēra ar aplausiem, un Vaksevanis pateicās tiesnesei.

"Es darīju, ko būtu darījuši visi žurnālisti," sacīja Vaksevanis, pēc sprieduma pasludināšanas atstājot tiesas zāli.

Prāvas gaitā žurnālists uzsvēra, ka viņam bijis darba pienākums publicēt šo sarakstu. "Pat ja mans tēvs būtu šajā sarakstā, es to būtu publicējis," sacīja Vaksevanis.

Prāvā kā liecinieki apsūdzētā aizstāvībai piedalījās vairāki mediju darbinieki, tostarp Atēnu žurnālistu arodbiedrības vadītājs Dimitris Trimis un Starptautiskās žurnālistu federācijas vadītājs Džims Bumelja.

Vaksevanis vaino Grieķijas valsti liekulībā un ir paudis uzskatu, ka tiesu sistēma pakļaujas korumpētai politiskai sistēmai. "Sengrieķu mitoloģijā tiesu vara tiek parādīta kā akla. Mūsdienu Grieķijā tā tikai mirkšķina acis un māj ar galvu," viņš paziņoja šonedēļ publicētā rakstā britu avīzē "Guardian".

Grieķijā pēdējos mēnešos ir notikušas intensīvas diskusijas par šiem datiem. Amatpersonas ir apgalvojušas, ka saraksta oriģināls pazudis, bet daži pilsoņi ir pieprasījuši valdībai to izmantot, lai vērstos pret potenciāliem nodokļu nemaksātājiem.

Saskaņā ar Vaksevaņa teikto viņš saņēmis šo informāciju anonīmā vēstulē, kuras sūtītājs apgalvoja, ka ieguvis šo informāciju no kāda politiķa.

Sarakstu pirmdien pārpublicēja populārais Grieķijas laikraksts "Ta Nea". Tajā ir ievērojami uzņēmēji, kuģu īpašnieki, juristi, ārsti, žurnālisti un viens bijušais ministrs, kā arī firmas, mājsaimnieces un studenti.

Orderis Vaksevaņa aizturēšanai tika izdots jau sestdien. Tik ātri Grieķijā parasti izdod orderus bīstamu noziedznieku vai ekstrēmistu aizturēšanai, un prokuratūras straujo reakciju kā pārmērīgu šajā gadījumā kritizēja mediju tiesību aizstāvji.

"Kosts Vaksevanis nav bīstams noziedznieks. Šī pārmērīgā procedūra atbalsta cenzūru, kuru varas iestādes, kā šķiet, mēģina uzspiest," paziņoja starptautiskā mediju tiesību aizstāvības organizācija "Reportieri bez robežām".

Vaksevani svētdien viņa drauga mājoklī Atēnās aizturēja policisti civildrēbēs, kas brauca ar nemarķētām automašīnām. Aizturēšana esot notikusi pēc viņa sniegtas intervijas radio.

Lagardas nodoto sarakstu pirmais saņēma toreizējais Grieķijas finanšu ministrs Georgs Papakonstantinu. Viņš trešdien parlamentā paziņoja, ka nezinot, kas noticis ar tā sauktā "Lagardas saraksta" oriģinālversiju. Tagadējais Grieķijas finanšu ministrs Janis Sturnars sacīja, ka ir lūdzis Franciju vēlreiz atsūtīt šo sarakstu.

Grieķijas amatpersonas jau ilgu laiku ir uzstājušas, ka šī informācija ir iegūta nelikumīgi un tāpēc neesot izmantojama cīņā pret nodokļu nemaksāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!