Foto: Itar-Tass/Scanpix

Maskavas tiesa atzinusi par nelikumīgu Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komisijas atteikšanos ierosināt krimināllietu pret 2002. gadā izrādes “Nord – Ost” laikā teātrī sagrābto ķīlnieku atbrīvošanas operācijas organizatoriem, vēsta aģentūra “Interfax”.

Tiesa atzina par pamatotu ”Nord – Ost” lietas cietušo pārstāvju pārsūdzību par izmeklētāju lēmumu nesākt krimināllietu. Tiesa norāda, ka Izmeklēšanas komisija nav argumentēti paskaidrojusi, kāpēc lieta nav ierosināta.

2002. gadā Dubrovkas teātrī Maskavā sagrābto vairāku simtu ķīlnieku atbrīvošanas operācijā gāja bojā 130 ķīlnieki, no kuriem piecus nogalināja teroristi, norāda aģentūra. Pārējie cilvēki varētu būt gājuši bojā no indīgās gāzes, ko teroristu iemidzināšanai izmantoja drošības iestādes. Gāzes sastāvu varas iestādes tā arī nav atklājušas.

Cietušo advokāts norāda, ka gāzes sastāvs nav nosaukts nevienā ”Nord –Ost” lietas dokumentā. Cietušie uzskata, ka par pamatu krimināllietas ierosināšanai ir Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) 2011. gada spriedums, kurā atzīts, ka sliktā drošības spēku darbību organizācija novedusi pie tā, ka daudzi ķīlnieki ievainoti un nogalināti.

”Mūsu iesniegums ir pamatota ar ECT spriedumu, kurā teikts, ka specoperācijā izmantotā gāze bija nāvējoša novājinātiem cilvēkiem un krimināllietas ietvaros tas ir jāpārbauda,” norāda cietušo advokāts Igors Trunovs.

”Delfi” jau vēstīja, ka 2002. gada 23. oktobrī aptuveni 50 bruņoti teroristi Maskavas Dubrovkas teātrī mūzikla ”Nord – Ost” laikā sagrāba par ķīlniekiem aktierus un skatītājus – vairāk nekā 800 cilvēkus, pieprasot Krievijas karaspēka izvešanu no Čečenijas. Vairākas dienas ilgusī krīze beidzās 26. oktobrī ar Krievijas specdienestu sarīkoto atbrīvošanas operāciju, kuras laikā gāja bojā 130 ķīlnieki. Desmit gadus pēc traģēdijas notikušā apstākļi un varas iestāžu atbildība daudzu ķīlnieku nāvē joprojām nav pienācīgi izmeklēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!