Foto: AFP/Scanpix

Irānai ir "smaga atbildība" par bruņotiem konfliktiem Tuvajos Austrumos, sevišķi par pašlaik notiekošo konfliktu Gazas joslā, trešdien paziņoja Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss.

Runājot par Izraēlas uzlidojumiem Gazas joslā un raķešu uzbrukumiem Izraēlas teritorijai no Gazas joslas, kuros pēdējās nedēļas laikā gājuši bojā vismaz 136 palestīnieši un pieci izraēlieši, Fabiuss sacīja, ka Izraēla ir apšaudīta ar Irānā ražotām raķetēm, kuru darbības rādiuss ir līdz 75 kilometriem.

"Irāna [kā līdzdalībniece] ir konstatēta [konfiktos] Libānā, Sīrijā, Irākā, Gazā, un katru reizi ar ļoti negatīviem nolūkiem," teica Fabiuss intervijā radiostacijai "France Culture". "Irānas valdības orientācija ir ļoti bīstama mieram pasaulē," viņš piebilda.

Irāna otrdien paziņoja, ka Izraēla ir vienīgā atbildīgā par konfliktu Gazas joslā un būtu jātiesā par "kara noziegumiem", kā arī uzsvēra, ka palestīniešiem jābūt "apbruņotiem, lai aizstāvētos".

Irānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ramins Mehmanparasts ar šo paziņojumu atbildēja uz Izraēlas prezidenta Šimona Peresa izteikumiem, kurš apsūdzējis Irānu palestīniešu mudināšanā turpināt Izraēlas apšaudīšanu ar raķetēm, nevis vienoties par pamieru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!