Foto: AFP/Scanpix

Grupējuma M23 nemiernieki ir piekrituši aiziet no pagājušajā nedēļā ieņemtās Gomas pilsētas Kongo Demokrātiskās Republikas (DR) austrumos, tomēr no reģiona pienāk ziņas par jaunām cīņām, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Ārkārtas tikšanās laikā piektdien reģionālie līderi lika M23 kaujiniekiem pamest Gomu. Nemiernieku komandieris – pulkvedis Antoine Manzi apliecinājis, ka nemiernieki dosies prom. "Tā ir taisnība," Manzi atbildējis uz aģentūras AFP jautājumu par Gomas atstāšanu.

M23 militārā spārna vadītājs Sultani Makenga pirmdien devās uz pārrunām Ugandā. Pēc tam Ugandas aizsardzības spēku komandieris Aronda Njakajirima aģentūrai "Reuters" atklāja, ka M23 ir piekrituši pamest Gomu.

Grupējuma M23 kaujinieki aprīlī sāka bruņotu sacelšanos resursiem bagātajā Ziemeļkivu reģionā. Vardarbības dēļ savas mājas ir pametuši 500 000 iedzīvotāju. Novembrī atsākušās kaujas ir smagākās kopš jūlija.

Grupējums 21. novembrī ieņēma Gomas pilsētu un paziņoja par plāniem "atbrīvot" visu valsti. Grupējuma rīcību nosoda ANO Drošības padome.

Kongo DR un ANO nemiernieku atbalstīšanā apsūdz kaimiņvalstis Ugandu un Ruandu, kas ar kaujinieku palīdzību cenšas iegūt kontroli pār derīgajiem izrakteņiem bagāto Ziemeļkivu reģionu.

Grupējumu M23, kura bruņotais spārns nosaukts par Kongo Revolucionāro armiju, ir izveidojuši tutsi kaujinieki. Saskaņā ar 2009.gada 23.martā noslēgtu miera vienošanos tutsi kaujinieki tika iekļauti Kongo DR armijā, bet M23 apgalvo, ka šīs vienošanās nosacījumi nav pilnībā īstenoti.

Iepriekš Āfrikas Savienības ārlietu ministri vienojās, ka cīņai ar nemierniekiem jāizveido reģionāls karaspēks. Ministri norādīja, ka tiem ir maza ticība 19 tūkstošu vīru lielajiem ANO spēkiem reģionā, vēsta BBC.

Kongo Demokrātiskās Republikas austrumi ir nemierīgi kopš 1994. gada, kad no Ruandas pēc genocīda, kurā gāja bojā aptuveni 800 tūkstoši cilvēku, te pārbēga vairāk nekā miljons Hutu etniskās grupas pārstāvju, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!