Foto: AP/Scanpix
Portugāles galvaspilsētā Lisabonas centrā otrdien pulcējušies tūkstošiem cilvēku, lai protestētu pret nākamā gada taupības budžetu, kuru nule kā apstiprināja Portugāles parlaments.

2013.gada budžets paredz bezprecedenta tēriņu samazināšanas un nodokļu paaugstināšanas pasākumus par kopējo summu 5,3 miljardi eiro (3,7 miljardi latu). Izdevumu cirpšanu ir pieprasījusi tā dēvētā aizdevēju troika - Eiropas Savienība, Eiropas Centrālā banka un Starptautiskais Valūtas fonds - starptautiskā aizdevuma turpmāko maksājumu saņemšanai.

Protestētāji tur rokās plakātus ar uzrakstiem "Mēs sakām "nē" aizdevēju troikai un tās politikai!" un "Mums ir jāizbeidz šī politika pirms tā nobeidz mūs!"

Pret tēriņu cirpšanu Portugālē jau notikušas vairākkārtējas plašas protesta akcijas, jo cilvēki ir saniknoti par sava dzīves līmeņa krasu pasliktināšanos. Dažas no tām pāraugušas vardarbīgās sadursmēs starp demonstrantiem un policiju.

Portugālē, kas pašlaik piedzīvo lielāko recesiju kopš septiņdesmitajiem gadiem, trešajā ceturksnī bezdarba līmenis sasniedza jaunu rekordu - 15,8% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

Portugālei apmaiņā pret taupības pasākumiem ir apstiprināts 78 miljardu eiro (55 miljardu latu) starptautisks aizdevums ekonomikas glābšanai.

SVF nesen atzina, ka ir pārāk zemu novērtējis taupības programmu negatīvo ietekmi uz Portugāli un citām eiro zonas valstīm, kuras saņēmušas SVF un ES glābšanas paketes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!