Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms šogad bijis vienīgā valdība pasaulē, kas izmantojusi kājnieku mīnas, ceturtdien paziņoja organizācija "Starptautiskā kustība kājnieku mīnu aizliegšanai" (ICBL), kas publiskojusi savu ikgadējo pārskatu par kājnieku mīnu izmantošanu un to ietekmi.

"2012.gadā tikai viena valdība ‒ Sīrijas ‒ ir izmantojusi kājnieku mīnas," teikts ICBL izplatītajā paziņojumā.

Saskaņā ar organizācijas datiem 2011.gadā kājnieku mīnas izmantoja četru valstu bruņotie spēki, bet šogad ir reģistrēts zemākais to valstu, kas izmanto kājnieku mīnas, skaits kopš 1997.gada, kad tika parakstīts Otavas līgums kājnieku mīnu aizliegšanai.

ICBL 2012.gada ziņojumā par kājnieku mīnu izmantošanu uzteica finansējuma piešķiršanu teritoriju attīrīšanai no mīnām, kā arī kraso sprādzienbīstamu ierīču eksplozijās bojāgājušo skaita samazinājumu pēdējo desmit gadu laikā.

Ziņojuma redaktors Marks Hiznejs norādīja, ka šāda statistika ir "Līguma kājnieku mīnu aizliegšanai 15 gadu laikā sasniegtā apliecinājums, un tās ir ļoti labas ziņas".

Sīrija bija arī pērn ICBL ziņojumā norādīto četru valstu vidū, kas izmanto kājnieku mīnas. Pārējās trīs bija Izraēla, Lībija un Mjanma.

Tomēr ziņojumā norādīts ‒ lai gan kājnieku mīnu izmantojušo valstu skaits šogad sarucis līdz vienai, tās joprojām izmanto bruņotie grupējumi sešās valstīs ‒ Afganistānā, Jemenā, Kolumbijā, Mjanmā, Pakistānā un Taizemē. Pērn šajā sarakstā bija minētas četras valstis.

Lai gan valstu, kuras izvieto jaunas kājnieku mīnas, skaits ir sarucis, ir apstiprināts, ka 59 valstīs un sešās strīdu teritorijās šogad reģistrēta iepriekš uzstādītu kājnieku mīnu aktivitāte, bet aizdomas par iespējamo kājnieku mīnu atrašanos pastāv 13 valstīs.

Šogad ICBL ziņojumā nav norādīts kājnieku mīnu eksplozijās bojāgājušo skaits, bet pērn atbilstoši organizācijas datiem šādās eksplozijās visā pasaulē gāja bojā 4286 cilvēki, kas ir gandrīz 12 cilvēku dienā. 2001.gadā šis rādītājs bija 32 cilvēki dienā.

Organizācija, kas 1997.gadā saņēma Nobela Miera prēmiju par centieniem atbrīvot pasauli no kājnieku mīnām, apsveica arī to, ka arvien vairāk valstu paraksta Otavas līgumu, kam pievienojušās jau 160 pasaules valstis. Pēdējās līgumam pievienojušās Dienvidsudāna, Somālija un Somija, bet to parakstījušas joprojām nav tādas valstis kā Krievija un Ķīna.

Ženēvā nākamnedēļ sāksies piecu dienu sanāksme, kurā piedalīsies Otavas līguma dalībvalstis.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret Asada režīmu, kas pārvērtušies bruņotā konfliktā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!