Foto: AFP/Scanpix
Sīrija sestdien brīdināja Apvienoto Nāciju Organizāciju (ANO), ka nemiernieki varētu izmantot ķīmiskos ieročus pēc tam, kad ir ieguvuši kontroli pār rūpnīcu valsts uz austrumiem no Alepo pilsētas, kur tiek ražots toksiskais hlors.

"Teroristu grupas var sākt lietot ķīmiskos ieročus pret Sīrijas iedzīvotājiem," paziņoja Sīrijas Ārlietu ministrija, skaidrojot, ka nemierniekiem, ko prezidenta Bašara al Asada režīms jau kopš nemieru sākuma pērn martā dēvē par ārvalstu finansētiem teroristiem, izdevies pārņemt kontroli toksiskā hlora rūpnīcā.

Sīrijas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka nekad neizmantotu ķīmiskos ieročus pret valsts iedzīvotājiem.

Tiek pieļauts, ka Sīrijas Ārlietu ministrija paziņojumā vēsta par kompānijas "Syrian-Saudi Chemicals Company" (SYSACCO) rūpnīcu Safiras pilsētā, kur kontroli šonedēļ pārņēma nemiernieku kaujinieki no džihādistu grupējuma "Al Nusra fronte".

Rūpnīcā tiek ražots nātrija hidroksīds un hlorūdeņradis. Tā atrodas lauksaimniecības teritorijās un vietējie zemnieki vairākkārt ir sūdzējušies, ka tā piesārņo vietējās ūdenstilpes.

Sīrijas Ārlietu ministrija sestdien atsevišķas vēstules nosūtīja ANO Drošības padomei un ANO ģenerālsekretāram Banam Kimūnam, kurās atkārtoti uzsvēra, ka režīms "nekādos apstākļos neizmantos ķīmiskos ieročus, ja tādi pastāv".

Sīrija "aizstāv savus iedzīvotājus pret terorismu, ko atbalsta zināmas valstis ar ASV priekšgalā", norādīts paziņojumā.

Sīrijas valdība, kas cīnās, lai nepieļautu galvaspilsētas Damaskas krišanu nemiernieku spēku rokās, uzstāj, ka tā neizmantos ķīmiskos ieročus, tomēr ASV ir paudušas bažas, ka bruņoto opozicionāru gūtais pārākums kaujās var mudināt Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu sākt izmantot arī ķīmiskos ieročus.

ASV bažījas, ka ķīmisko ieroču noliktavas var kļūt nedrošas un ieroči nonākt ASV un to sabiedrotajiem nedraudzīgu spēku rokās.

Arī ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka Asadam ir jārēķinās ar sekām, ja viņa režīms izmantos ķīmiskos ieročus pret saviem iedzīvotājiem, savukārt Sīrijas Ārlietu ministrijas amatpersona pirmdien paziņoja, ka Sīrija "nekad un nekādos apstākļos" neizmantos ķīmiskos ieročus pret saviem iedzīvotājiem.

Bans piektdien žurnālistiem Sīrijas bēgļu nometnē Turcijas pierobežas pilsētā Islahijē teica, ka ķīmisko ieroču izmantošana būtu "necilvēcīgs noziegums cilvēcīguma vārdā".

Laikraksts "New York Times" nesen vēstīja, ka Sīrijā tiek pārvietoti ķīmiskie ieroči. Savukārt kāda ASV amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, pirmdien paziņoja aģentūrai AFP, ka Sīrijas režīma bruņotie spēki ir sākuši sajaukt ķimikālijas, kuras var izmantot zarīna gāzes iegūšanai. "Mēs esam saņēmuši vairākas norādes, kas vedina mūs uzskatīt, ka tie sajauc ķīmiskas pirmdaļiņas", lai iegūtu zarīnu, pastāstīja amatpersona.

Neskatoties uz Sīrijas valdošā režīma noliegumu, analītiķi uzskata, ka šai valstij pieder lielākais ķīmisko ieroču arsenāls Tuvajos Austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!