Foto: Reuters/Scanpix

Itālijas bijušais premjerministrs Silvio Berluskoni trešdien paziņoja, ka viņš varētu nākamgad nekandidēt uz valdības vadītāja amatu, ja pašreizējais premjerministrs Mario Monti vēlēšanās vadītu plašu labēji centrisku koalīciju.

"Ja Monti kandidēs, lai būtu līderis, es speršu soli atpakaļ," sacīja Berluskoni.

Viņš piebilda, ka Monti, visticamāk, nepievienosies konkrētai partijai, bet varētu vadīt mēreno spēku kustību.

Berluskoni piebilda, ka arī viņš varētu būt šādas koalīcijas koordinators vai arī varētu doties "pelnītā atpūtā".

Komentējot savu pagājušās nedēļas nogales paziņojumu, ka viņš kandidēs uz premjerministra amatu, Berluskoni teica: "Būt par kandidātu mani pamudināja atbalstītāji, es pats sevi neizvirzīju."

Berluskoni pērn novembrī bija spiests atkāpties no Itālijas premjerministra amata, tomēr joprojām ir parlamenta deputāts. Sestdien viņš paziņoja, ka atkārtoti kandidēs uz valdības vadītāja amatu. Vairākas stundas pēc tam Monti paziņoja, ka atkāpsies no premjera amata, tikko būs pieņemts nākamā gada valsts budžets, jo viņa valdība parlamentā ir zaudējusi Berluskoni partijas "Brīvības tauta" atbalstu. Labēji centriskā "Brīvības tauta" ir lielākā partija parlamentā.

76 gadus vecais Berluskoni pēdējā laikā vairākkārt bija netieši norādījis uz vēlmi atgriezties lielajā politikā un atkal kļūt par premjerministru. Tika izteikti pieņēmumi, ka viņš būs savas partijas saraksta līderis un premjera amata kandidāts nākamgad paredzētajās parlamenta vēlēšanās, tomēr oktobrī viņš paziņoja, ka "vairs neizvirzīšu savu kandidatūru, taču palikšu līdzās jaunākiem cilvēkiem, kuri var spēlēt un iesist vārtus".

Mediju magnāts miljardieris Berluskoni bija premjerministrs 1994.-1995.gadā, no 2001. līdz 2006.gadam un no 2008. līdz 2011.gadam.

Kad pagājušā gada novembrī Berluskoni bija spiests atkāpties no valdības vadītāja amata, pie partijām nepiederošais bijušais Eiropas Savienības konkurences komisārs Monti piekrita vadīt tehnokrātu valdību līdz 2013.gada martā vai aprīlī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām. Tagad paredzams, ka pēc Monti atkāpšanās notiks pirmstermiņa vēlēšanas, kuras varētu notikt februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!