Foto: EPA/LETA
Gruzijas un Krievijas pārstāvji piektdien tikās Šveicē, kas bija pirmās abu valstu tiešās diplomātiskās sarunas kopš 2008.gada militārā konflikta.

"Mēs vienojāmies, ka dialogs regulāri šādā pašā formātā ir jāturpina," pēc tikšanās piektdienas vakarā paziņoja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins.

Karasins Ženēvā tikās ar Gruzijas īpašo pārstāvi attiecībās ar Krieviju Zurabu Abašidzi.

"Krievija joprojām atbalsta dziļās krīzes atrisināšanu," uzsvēra Karasins, raksturojot sarunas ar Abašidzi kā konstruktīvas.

Gruzijas ārlietu ministre Maija Pandžikidze iepriekš paskaidroja, ka tikšanās mērķis ir likt pamatus turpmākām sarunām.

"Tā būs tīri tehniska tikšanās, kurā puses vienosies par turpmāku tikšanos formātu," ministre teica Gruzijas plašsaziņas līdzekļiem.

Abašidze pirmdien žurnālistiem paziņoja, ka Gruzija ir gatava "solīdam un konstruktīvam dialogam ar Krieviju". Viņš apsveica Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova paziņojumu, kad viņš iepriekš teica, ka abu valstu tikšanās notiks jau tuvākajā laikā.

Lavrovs norādīja, ka Krievija vēlētos noskaidrot Gruzijas ieinteresētības kontekstu. Krievijas ārlietu ministrs pieļāva iespēju izskatīt aviosatiksmes starp Krieviju un Gruziju atjaunošanu, kā arī tiek pieļauta iespēja par Gruzijas vīna un minerālūdens atgriešanos Krievijas tirgū.

Pagājušajā nedēļā Abašidze paziņoja, ka Gruzija ir gatava dialogam ar Krieviju, neskatoties uz radikāli atšķirīgajām pozīcijām.

Pēc 2008.gada augusta Gruzijas–Krievijas militārā konflikta saasinājās Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili un Krievijas vadības attiecības.

Gruzijas jaunais premjers Bidzina Ivanišvili, kura vadītā koalīcija "Gruzīnu sapnis" 1.oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarēja prezidenta Mihaila Saakašvili partiju "Vienotā nacionālā kustība", ir solījis turpināt Saakašvili sākto prorietumniecisko ārpolitiku, kuras mērķis ir Gruzijas dalība NATO un Eiropas Savienībā, tomēr viņš arī vēlas uzlabot Gruzijas un Krievijas attiecības.

Gruzijas bruņotie spēki 2008.gada 8.augusta naktī mēģināja ieņemt Dienvidosetijas galvaspilsētu Chinvali. Krievija tajā pašā dienā ieveda savu karaspēku Dienvidosetijā un pēc piecas dienas ilgas karadarbības padzina Gruzijas armiju no Dienvidosetijas.

Dienvidosetija un Abhāzija 90.gadu sākumā pasludināja neatkarību no Gruzijas, tomēr tās par neatkarīgām valstīm pēc 2008.gada Krievijas un Gruzijas militārā konflikta atzina tikai Krievija, Nauru, Nikaragva, Tuvalu un Venecuēla. Gruzija abas separātiskās republikas joprojām uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!