Foto: AP/Scanpix
Pēc nedēļām ilgušām kaujām bruņotie nemiernieki ir ieņēmuši stratēģiski svarīgu režīma armijas gaisa spēku bāzi valsts ziemeļrietumos,atsaucoties uz opozīcijas avotiem, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Internetā izplatītajos videoierakstos redzams, kā nemiernieki pie tankiem un helikopteriem līksmo par uzvaru Taftanazas lidlaukā. No šejienes kaujas helikopteri veikuši uzlidojumus nemiernieku kontrolētajām teritorijām, ziņo BBC.


"Daudzi režīma spēki [karavīri] ir nogalināti un lielākā daļa karavīru un virsnieku aizbēga rītausmā. Šī ir lielākā aviobāze, kas sagrābta kopš sacelšanās sākuma," aģentūrai AFP pastāstīja Londonā bāzētās "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" pārstāvis Rami Abduls Rahmans.

2011. gada pavasarī sākusies tautas sacelšanās pret valdošo režīmu drīz vien pārauga bruņotā cīņā, opozīcijai pieprasot prezidenta Bašara al Asada atkāpšanos. Pēdējo mēnešu laikā nemiernieku grupas ir guvušas plašus panākumus cīņā pret režīma spēkiem.

Taftanazas militāro lidlauku Idlibas provincē nemiernieki ielenca jau novembra sākumā. Kaujiniekus te vada džihādistu grupas "Al Nusra Front", "Ahrar al-Sham" un "Islāma priekšpulks", skaidro BBC.

No plašās aviobāzes, kas atrodas pie Damasku un ziemeļu pilsētu Alepo savienojošā lielceļa, helikopteri veikuši uzbrukumus nemiernieku pozīcijām valsts ziemeļos, kā arī apgādājuši armijas daļas.

Pēc ilgām cīņām kaujinieki bāzē iekļuvuši trešdienas naktī, bet ceturtdien kontrolējuši jau lielāko tās daļu. Piektdien opozīcijas pārstāvji ziņo, ka militārais objekts ir pārņemts pilnīgā nemiernieku kontrolē, informē BBC.

Rahmans pastāstīja, ka karavīri no bāzes ir aizveduši visus helikopterus, izņemot 20, kuri neesot darba kārtībā. Pēc tam, kad nemiernieki bāzi ieņēma, armija deva gaisa triecienus pa kaujinieku pozīcijām, stāsta Rahmans.

Pagaidām nav zināms, cik nemiernieku un valdības karavīru krituši kaujā, bet izplatītajos videoierakstos bijuši redzami desmit karavīru līķi, piebilst BBC.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!