Foto: PantherMedia/Scanpix

Gruzijas parlaments ir apstiprinājis likumu par aptuveni 3000 cietumnieku atbrīvošanu un īsākiem soda termiņiem vēl vairākiem tūkstošiem, svētdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirmie ieslodzītie tiks atbrīvoti jau svētdien, norāda BBC.

Gruzijas iepriekšējā valdība, ko atbalstīja prezidents Mihails Saaskašvili, ir iesaistīta skandālā par pārkāpumiem pret ieslodzītajiem. Jaunā valdība, kuru vada Saakašvili politiskais oponents Bidzins Ivanišvili, apgalvo, ka daudzi cietumnieki ir nepamatoti notiesāti un ir politiskās vajāšanas upuri.

Saakašvili amnestiju nosauca par "noziedznieku masu atbrīvošanu" un brīdināja par smagām sekām. Amnestijas sarakstā iekļautas arī personas, kuras notiesātas par pedofiliju, spiegošanu Krievijas labā un par nodevību sodīti armijas virsnieki, jau iepriekš uzsvēris Saakašvili.

Daudzi gruzīni uztraucas, ka šis valdības lēmums veicinās deviņdesmito gadu noziedzības atgriešanos. Valstī varētu atgriezties ietekmīgi mafijas vadoņi, kuri aizbēga iepriekšējās valdības laikā, par iedzīvotāju bažām stāsta BBC.

Gruzijā ir viens no augstākajiem ieslodzīšanas rādītājiem pasaulē, bet varas iestādes tiek apsūdz tajā, ka pilnīgā neiecietība pret noziedzību gadu gaitā ir pāraugusi despotismā, uzsver BBC.

Pirms oktobrī notikušajām parlamenta vēlēšanām, televīzijā tika pārraidīts videoieraksts, kurā redzama cietuma sargu fiziskā un seksuālā vardarbība pret ieslodzītajiem. Skandāls izraisīja protestus un ļāva toreizējam opozīcijas līderim Ivanišvili norādīt uz valdības patvaļu.

Jau vēstīts, ka oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās prezidenta Saakašvili vadīto partiju "Vienotā Nacionālā kustība" sakāva miljardiera Ivanišvili koalīcija "Gruzīnu sapnis". Pašreizējā prezidenta partija pie varas bija kopš 2003. gada tā sauktās rožu revolūcijas laika.

Kopš Ivanišvili nākšanas pie varas ir aizturētas vairākas prezidenta Mihaila Saakašvili bijušās valdības amatpersonas. Ivanišvili noliedz, ka notiek politisko oponentu vajāšana.

Saistībā ar aizdomām par pastrādātajiem amatnoziegumiem ir aizturēts bijušais aizsardzības ministrs Iraklijs Okruašvili, armijas ģenerālštāba priekšnieks Giorgi Kalandadze un vairākas augsta ranga policijas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!