Foto: AP/Scanpix

Ķīnas galvaspilsētas Pekinas varas iestādes pirmo reizi ir ieviesušas ārkārtas pasākumus, lai cīnītos ar bīstamo gaisa piesārņojumu pilsētā, kurš nedēļas nogalē pārsniedzis visu laiku augstāko līmeni, vēsta raidsabiedrība "Euronews".

Iedzīvotājiem ir ieteikts palikt telpās, kaitīgo daļiņu saturam gaisā ievērojami pārsniedzot ieteicamo līmeni, norāda "Euronews". Savukārt raidsabiedrība CNN informē, ka skolēniem ir atceltas ārpustelpu sporta nodarbības.

"Pēdējās bezvēja dienās piesārņotāji pamazām uzkrājas, padarot gaisa kvalitāti vēl sliktāku," aģentūrai "Sjiņhua" pastāstīja Pekinas Universitātes vides zinātnes profesors. Smogs pilsētā varētu saglabāties līdz trešdienai, kad prognozēts vējš, kas piesārņojumi aizpūtīs prom, vēsta valsts mediji.

Biezs smoga mākonis Pekinu ieskauj kopš piektdienas, bet sestdien piesārņojuma daļiņu blīvums gaisā sasniedzis 755 mikrogramus kubikmetrā. Lai gaisa kvalitāte tiktu uzskatīta par labu, šim skaitlim ir jābūt zem 100.

Valsts mediji ziņo, ka ir strauji pieaudzis elpošanas problēmu un pārdoto sejas masku skaits. Brīvdienās pilsētas ielas bijušas tukšākas nekā parasti, bet Saule caur biezo smoga mākoni bijusi knapi saskatāma.

Svētdien darbi pārtraukti Pekinā bāzētā "Hyundai Motor Company" rūpnīca un gandrīz 30 būvlaukumos, raksta laikraksts "China Daily".

Ārkārtas situācijas rīcības plāns paredz samazināt dienesta autotransporta izmantošanu un ražošanas apjomus vairāk nekā 50 piesārņojošās nozarēs, raksta "Euronews". To kontrolēt pilsētā izsūtītas 14 inspektoru komandas.

Piesārņojums ir atzīts par vienu no lielākajiem izaicinājumiem Ķīnā, kuras ekonomiku par otro lielāko pasaulē padara rūpniecības nozares, skaidro "Euronews".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!