Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas bruņotie spēki trešdien sākuši uzbrukumu nemiernieku kontrolētajām ziemeļu pilsētas Alepo daļām, ziņo valsts mediji. Tas notiek dienu pēc tam, kad sprādzienos pilsētas universitātē gāja bojā 87 cilvēki, vēsta raidsabiedrība "Reuters".

Valsts ziņu aģentūra SANA informē, ka uzbrukumā jau ir nogalināti desmitiem "teroristu" - tā Damaska apzīmē nemierniekus, kuri vēlas gāzt valsts prezidentu Bašaru al Asadu. Ziņas gan nav neatkarīgi apstiprinātas, jo ārvalstu mediju darbība valstī ir ierobežota, piebilsts "Reuters".

"Bruņotie spēki veica vairākas specoperācijas pret teroristu algotņiem Alepo un tās apkārtnē, vairākās vietās nodarot tiem smagus zaudējumus," vēstīja SANA. Aģentūra vēsta, ka "teroristi" ir nogalināti vairākos nemiernieku kontrolētos pilsētas rajonos. Tāpat karavīri esot nogalinājuši kaujiniekus rajonā, no kura pa universitāti otrdien izšautas divas raķetes.

Alepo jau mēnešiem ir valdības spēku un bruņoto nemiernieku kaujas lauks. Katrs pretinieki kontrolē aptuveni pusi pilsētas.

Ja valdības ziņas par nemiernieku rakešu uzbrukumu ir patiesas, tad kaujiniekiem šajā reģionā ir pieejami spēcīgāki ieroči par tiem, kas izmantoti līdz šim, analizē "Reuters".

Jau vēstīts, ka otrdien universitātē Alepo atskanēja sprādzieni, kuros gāja bojā vairāk nekā 80 cilvēku. Amatpersonas ziņoja, ka notikušais esot "teroristu uzbrukums, kas bija vērsts pret studentiem pirmajā eksāmenu dienā".

Opozīcijas aktīvisti apgalvo, ka sprādzienus izraisījušas raķetes, kuras izšautas no režīma spēku lidmašīnām. Savukārt bruņoto spēku pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms, sacīja, ka universitātes ēku kompleksa teritorijā eksplodējusi nomaldījusies "zeme-gaiss" tipa raķete.

Tikmēr valsts televīzija vēstīja, ka "teroristi palaiduši divas raķetes" uz universitāti, kas atrodas Alepo rajonā, kuru kontrolē valdība.

Sīrijas
 konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!