Foto: AFP/Scanpix

Francijas armijas mērķis ir Mali pilnīga atbrīvošana no islāmistu nemierniekiem, atsaucoties uz Francijas aizsardzības ministru Žanu Īvu Ledriānu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mēs neatstāsim nevienu [pretestības] kabatu," ministrs paziņoja Francijas televīzijā. Ministrs arī norādīja, ka islāmistu ieņemtā Diabali pilsēta svētdienas vakarā joprojām nav atgūta, lai gan tika uzskatīts, ka kaujinieki pilsētu pameta jau piektdien. Tomēr Ledriāns uzsvēra, ka "viss norāda uz labvēlīgu situācijas attīstību tuvākajās stundās".

Ministrs intervijā uzsvēra, ka septiņi Francijas pilsoņi, kas pēdējos gados sagrābti par ķīlniekiem Mali un Nigērā, ir dzīvi. BBC norāda, ka pastāvēja bažas par ķīlnieku likteni, kopš Francija sāka militāro operāciju pret Mali islāmistiem.

Francija jau kopš 11. decembra piedalās militārā operācijā pret islāmistu nemierniekiem Mali, kuri valsts ziemeļos bija nostiprinājušies kopš 2012. gada pavasara un turpināja ieņemt valsts kontrolētās teritorijas, dodoties galvaspilsētas Bamako virzienā. Palīgā Mali armijai ir nosūtīti jau 2000 franču karavīru.

Francijas operācijā ir izdevies apturēt islāmistu virzīšanos uz valsts dienvidiem, bet franču karaspēks virzās dziļāk nemiernieku kontrolētajās teritorijās. Pagājušajā nedēļā Francijas gaisa spēki apšaudīja Diabali pilsētu, kas krita islāmistu rokās 14. janvārī. Tiek uzskatīts, ka pilsētā ir lielākā kaujinieku koncentrācija Mali centrālajā daļā.

Pilsētiņas mērs raidsabiedrībai BBC atklāja, ka franču un Mali spēki patrulē pilsētas nomalēs. Amatpersonas vēstīja, ka kaujinieki Diabali pameta piektdien, tomēr militāristiem ir aizdomas, ka nemiernieki slēpjas tuvējā mežā, ziņo BBC. "Situācijas Diabali apkārtnē šobrīd ir mulsinoša," raidsabiedrības korespondentam atklāja kāds franču pulkvedis, kurš norādīja tikai savu vārdu - Frederiks.

Tikmēr augsta ranga Mali militārists norāda, ka daļai Diabali iedzīvotāju simpatizē islāmisti, tāpēc uzdevums ir grūts.

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Janvārī islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konnas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumus.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, "Delfi" jau vēstīja, ka Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!