Foto: AFP/Scanpix

Desmitiem bruņotu Serbijas speciālo spēku policistu ir demontējuši pieminekli, ko vietējās varas iestādes albāņu nemiernieku piemiņai uzstādīja pārsvarā albāņu apdzīvotā valsts dienvidu pilsētā. Šis solis draud pastiprināt spriedzi nemierīgajā rajonā un pasliktināt attiecības ar Kosovu, pirmdien vēsta telekanāls "Al Jazeera".

Pieminekļa nojaukšanā Preševas pilsētā, kas atrodas 400 kilometru uz dienvidiem no Belgradas, pie Kosovas robežas, svētdien piedalījušies aptuveni 200 policistu. "Viņi ielenca apkārtni un dažu minūšu laikā, izmantojot smago tehniku, atdalīja marmora pieminekli no zemes," stāsta "Al Jazeera" korespondents Stefans Goranovičs.


Pieminekli albāņu kaujiniekiem, izraisot Belgradas nosodījumu, pirms diviem mēnešiem pilsētas centrā uzstādīja vietējās varas iestādes. Valdība norāda, ka piemineklis bijušajiem Preševas Atbrīvošanas armijas kaujiniekiem, kurus Belgrada uzskata par teroristiem, uzcelts nelegāli un pārkāpj Serbijas likumus. Belgrada sarunās piedāvāja pieminekli pārvietot uz pilsētas nomali, bet nekāda vienošanās ar Preševu netika panākta.

"Mēs parādījām pietiekami daudz pacietības. Mūsu skaidrais un spēcīgais vēstījums parāda, ka likums ir jāievēro un ka neviens nav stiprāks par valsti," paziņoja Serbijas premjerministrs Ivica Dačičs.

Preševas albāņu kaujinieki 2001. gadā cīnījās ar serbu spēkiem, lai panāktu pārsvarā albāņu apdzīvotās teritorijas pievienošanu Kosovai. Etnisko albāņu kaujiniekus atbruņoja pēc starptautiski panāktas miera vienošanās, skaidro "Al Jazeera".

Pieminekļa nojaukšanu kritizē Albānija un Kosova, kuras etnisko albāņu vairākums 2008. gadā pasludināja neatkarību no Serbijas. "Serbijas valdības rīcība nopietni apdraud dialogu par Serbijas un Kosovas attiecību normalizēšanu," teikts aģentūrai AFP nosūtītā Kosovas valdības paziņojumā, kas atsaucas uz Eiropas Savienības (ES) vadītajām Prištinas un Belgradas sarunām.

Belgrada neatbalsta Kosovas pašpasludināto neatkarību, ko ir atzinušas 90 pasaules valstis, tai skaitā ASV un lielākā daļa ES valstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!