Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs paziņojis, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada iespējas palikt pie varas samazinās.

"Man liekas, ar katru dienu, ar katru nedēļu, ar katru mēnesi, iespējas, ka viņš saglabās [varu], kļūst aizvien mazāk un mazāk. Taču vēlreiz atkārtoju: tas ir jāizlemj Sīrijas tautai. Ne Krievijai, ne Savienotajām Valstīm, ne kādai citai valstij," sacījis Medvedevs intervijā telekanālam CNN, kuru viņš sniedzis šonedēļ Pasaules ekonomikas foruma laikā Šveices kalnu kūrortā Davosā.

Krievijas premjers paudis viedokli, ka Asads kļūdījies politisko reformu jomā.

"Viņam viss bija jāizdara daudz ātrāk, piesaistot savā pusē daļu mērenās opozīcijas, kura bija gatava sēdēt ar iņu pie viena galda. Tā ir viņa būtiska kļūda, iespējams, fatāla," teicis Medvedevs.

Viņš arī noliedzis, ka Krievijas nolūks būtu saglabāt Asada režīmu.

"Mēs nekad neesam teikuši, ka mūsu nolūks ir saglabāt pašreizējo politisko režīmu vai saglabāt prezidentu Asadu. Tas ir jāizlemj Sīrijas tautai," uzsvēris Krievijas valdības vadītājs.

Medvedevs arī norādījis, ka Krievija nekad neesot bijusi ekskluzīva Sīrijas vai Bašara al Asada sabiedrotā.

"Mums bija labas attiecības ar viņa tēvu [iepriekšējo prezidentu Hafezu al Asadu] un ar viņu, bet viņam bija daudz priviliģētāki sabiedrotie no Eiropas valstu vidus," sacījis Krievijas premjerministrs.

Viņš piebildis, ka vairākas reizes personīgi runājis ar Asadu, mēģinot viņu pārliecināt sākt dialogu ar opozīciju.

"Pēc manām domām, diemžēl izrādījās, ka Sīrijas vadība tam nav gatava. Bet, no otras puses, nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut situāciju, kad pašreizējā politiskā elite tiks gāzta bruņotas darbības rezultātā," teicis Medvedevs, paužot viedokli, ka tādā gadījumā pilsoņu karš Sīrijā turpināsies desmitiem gadu.

"Man jau reiz nācās par šo tēmu runāt: vai mēs varam būt apmierināti ar to, kas pašlaik notiek Lībijā? Jā, tur nav [Muammara] Kadafi. Pret viņu bja dažāda attieksme, bet ne jau es un ne citi Krievijas vadītāji periodiski aicināja Kadafi uz sarunām, bet pēc tam tā ar viņu izrīkojās," sacījis Krievijas premjerministrs.

"Bet lieta jau nav viņa bēdīgajā liktenī, bet tajā, ka situācija Lībijā joprojām ir ļoti saspringta, un neviens nevar izslēgt šīs valsts sadalīšanos. Taču tur vismaz pašlaik nav pilsoņu karš. Bet Sīrijā ir visas iespējas, ka tas turpināsies - ar Asadu vai bez," teicis Medvedevs.

Viņš uzsvēris, ka Sīrija ir daudzetniska un daudzkonfesionāla valsts.

"Tāpēc pie sarunu galda ir jāsēž visiem - sunnītiem, šiītiem, alavītiem, druziem, kristiešiem. Tikai tādā gadījumā var izveidot pilntiesīgu nacionālo dialogu. Ja kādu no tā izmetīs, turpināsies pilsoņu karš. Pilsoņu karš jau notiek, un tajā, manuprāt, vienādā mērā ir vainīga gan valsts vadība, gan nesamierināmā opozīcija, kuru, jāpiebilst, nozīmīgā mērā pārstāv islāma radikāļi," sacījis Krievijas premjerministrs.

Sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu Sīrijā sākās 2011.gada martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!