Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas Ārlietu ministrija sestdien nosodīja 58 valstu parakstīto petīciju, kurā pausts aicinājums sākt izmeklēšanu pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu par kara noziegumiem.

"Sīrijas valdība pauž nožēlu par šo valstu nepārtraukto sekošanu nepareizai pieejai un atteikšanos atzīt Sīrijas valsts pienākumu aizsargāt savus iedzīvotājus no terorisma, kas tiek vadīts no ārvalstīm," teikts Sīrijas Ārlietu ministrijas vēstulē Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes prezidējošajai valstij Pakistānai.

Ministrijas vēstulē dažas no valstīm, kas parakstīja petīciju, tiek apsūdzētas par teroristu finansēšanu, apmācībām un patvēruma sniegšanu viņiem. Sīrijas valdošais režīms par teroristiem kopš nemieru sākuma 2011.gada martā dēvē bruņotās opozīcijas pārstāvjus.

Iniciatīva apsūdzēt Sīrijas režīmu kara noziegumos apliecina petīciju parakstījušo valstu "nodevību un dubultos standartus" Sīrijas konflikta risināšanā, norādīja ministrija.

"Tās pauž bažas par Sīrijas iedzīvotājiem un humāno tiesību ievērošanu, tomēr vienlaikus tās valstis ignorē politisko, mediju, loģistikas un militāro atbalstu, ko saņem bruņotie grupējumu," vēstulē skaidroja Sīrijas Ārlietu ministrija, uzsverot, ka tādas valstis "kavē Sīrijas nacionālo dialogu miermīlīgai krīzes atrisināšanai, kā to 6.janvārī ierosināja prezidents Bašars al Asads.

ANO augstā cilvēktiesību komisāre Navi  Pillaja piektdien no jauna lūdza ANO Drošības padomei vērsties Starptautiskajā krimināltiesā (SKT) ar lūgumu izmeklēt kara noziegumus Sīrijā.

Sīrija nav SKT dalībvalsts, tādēļ ANO Drošības padome ir vienīgā institūcija, kas var vērsties tiesā ar lūgumu izvērtēt Sīrijā notiekošo.

Krievija un Ķīna jau vairākkārt ir izmantojušas savas ANO Drošības padomes pastāvīgo dalībvalstu veto tiesības, lai bloķētu rezolūcijas, pas paredz sankcijas pret Asada režīmu.

Pēc Londonā bāzētās nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību   observatorija" ziņām, nemieros   Sīrijā kopš 2011.gada marta bojāgājušo  skaits ir pārsniedzis 46 tūkstošus. Savukārt Pillaja gada sākumā paziņoja, ka nemieros pret Asada režīmu bojāgājušo skaits pārsniedz 60 tūkstošus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!