Foto: AP/Scanpix

Sīrijas ziemeļos pastiprinās šķelšanās starp radikālajiem islāmistu kaujiniekiem un nemiernieku "Brīvās Sīrijas armijas" (BSA) komandieriem, draudot nesaskaņām pāraugt bruņotās sadursmēs, kas sāktu jaunu pilsoņu kara fāzi, vēsta laikraksts "The Guardian".

Nemiernieki, kuri ir apvienojušies zem BSA vadības, stāsta, ka ir saniknoti par džihādistu grupējumu rīcību, sevišķi izceļot ar teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīto "Al Nusra Front", kas vēloties "nolaupīt revolūcijas mērķus".

"Mēs cīnīsimies pret viņiem otrā dienā pēc Asada krišanas. Līdz tam mēs vairs nesadarbosimies ar viņiem," laikrakstam "The Guardian" atklāja kāds augsta ranga BSA komandieris.

Pieaugošā spriedze ir acīmredzama Alepo apkārtnē, kas ir kļuvusi par labi motivēto un bruņoto džihādistu kaujinieku cietoksni, no kuriem daudziem ir Osama bin Ladena "pasaules redzējums", bet Sīrijā viņi saskata lauku globālā džihāda veicināšanai, raksta "The Guardian".

Sīrija nemiernieku grupas tikmēr apgalvo, ka viņu mērķi ir nacionāli, nevis islāma fundamentālisma ieviešana pēc Asada režīma krišanas.

Cīņa starp labi bruņotajiem džihādistiem un regulārajām nemiernieku vienībām, kuras radikāļu palīdzību pieņēma pagājušās vasaras beigās, iezīmētu dramatisku vardarbības pieaugumu konfliktā, kurš jau prasījis vairāk nekā 60 000 dzīvību. BSA komandieri Sīrijas ziemeļos brīdina, ka šāds iznākums tagad šķiet neizbēgams.

Pēdējās nedāļās nemiernieku grupējums "Liwa al Tawheed", kas ietilpst BSA zīmola paspārnē, savās operācijās vairs neaicinot piedalīties "Al Nusra Front", skaidro komandieri, norādot, ka islāmistu rīcībā tik un tā paliek ieroči.

Nopietna problēma BSA komandieriem ir jautājums par valsts īpašumiem, kas nonāk opozīcijas rokās. "The Guardian" aptaujātais komandieris stāsta, ka džihādisti zog kādreiz valdībai piederējušās lietas, piemēram, rūpnīcu aprīkojumu, un pārdod to Turcijā, bet iegūto naudu izmanto savām vajadzībām. "Tas nav pareizi. Tā ir nauda cilvēkiem," teic nemiernieku militārists.

"Al Nusra Front" , iespējams, ir saistīta ar "Al Qaeda" un daudzi tās biedri ir piedalījušies cīņās pret ASV spēkiem Irākā, pēc tam cīņa ir pārveidojusies par sektantisko vardarbību starp šiītu un sunnītu musulmaņiem, informē "The Guardian". Grupējums savos paziņojumos ir norādījis, ka tā biedri ir no citiem kariem atgriezušies džihādisti, norāda raidsabiedrība BBC.

Līdz šim "Al Nusra Front" ir izvairījies no uzbrukumiem civilajiem objektiem un valsts mazākuma kopienām, bet grupējuma informācijas kampaņa nodrošina tam zināmu atbalstu, raksta laikraksts.

Raidabiedrība BBC norāda, ka "Al Nusra Front" ir uzņēmies atbildību par daudziem Sīrijā notikušiem sprādzieniem. 

Jau vēstīts, ka Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!