Foto: AP/Scanpix

Skābes uzbrukumā janvāra vidū smagi cietušais Maskavas Lielā teātra baleta trupas vadītājs Sergejs Fiļins svētdien ir pametis slimnīcu Maskavā un dosies tālāk ārstēties uz Vāciju, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Es jūtos labi, es teiktu, pat lieliski, ja vien manas acis redzētu nedaudz labāk. Bet es varu teikt, ka jūtos labi," žurnālistiem paziņoja saulesbrillēs un cepurē tērptais Fiļins. Savu redzi viņš aprakstīja kā "miglainu un neskaidru", ziņo BBC.

42 gadus vecajam Fiļinam 17. janvāra vakarā Maskavā uzbruka maskēti vīrieši un ielēja sejā skābi. Krievijas slavenākās baleta trupas vadītājs guva nopietnus sejas apdegumus un cīnījās, lai viņš nezaudētu redzi.

Fiļins BBC pastāstīja, ka ir pārcietis jau piecas operācijas un turpinās ārstēties Vācijā, lai glābtu savu redzi. Viņš izteica ticību, ka vēl "spēs redzēt savus bērnus", stāsta BBC.

Baleta trupas vadītājs BBC norādīja, ka ir "pilnīgi pārliecināts", ka zina, kurš ir atbildīgs par uzbrukumu. Viņš gan neatklāšot peronu vārdus, kamēr notiek izmeklēšana. Fiļins pauda pārliecību, ka uzbrukuma mērķis bijis dabūt viņu prom no amata "uz ilgu laiku" un kaitēt Lielajam teātrim.

Jau vēstīts, ka, meklējot 17. janvāra uzbrukuma cēloņus, tiek pieļauta iespēja, ka tas saistāms ar nesaprašanos un iekšējām intrigām starp vairākiem baletdejotāju grupējumiem Maskavas Lielā teātra baleta trupā.

Oficiālajā Lielā teāra paziņojumā teikts, ka uzbrucējs uzrunājis Fiļinu īsi pirms viņš vēris savas mājas kāpņutelpas durvis, un, māksliniekam pagriežoties, ielējis viņam sejā skābi. Baletdejotāju ievērojis tuvējās autostāvvietas apsargs un izsaucis palīdzību.

Kā Krievijas medijiem komentēja Maskavas Lielā teātra izpilddirektors Anatolijs Iksanovs, Sergejs Fiļins bijis "bezkompromisu" vadītājs.
"Ja kāds dejotājs, pēc viņa domām, nebija spējīgs nodejot vadošo lomu, tad tas tika noņemts no izrādes," skaidro Iksanovs.

Iepriekš 2011. gadā divi trupas vadošie dejotāji Natālija Osipova un Ivans Vasiļjevs iesniedza atlūgumus, tādejādi protestējot pret jauno repertuāru. Fiļinu asi kritizējis arī Lielā teātra trupas dalībnieks, gruzīnu izcelsmes dejotājs Nikolajs Cirikadze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!