Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas nacionālās opozīcijas koalīcijas līderis Ahmeds Moazs al Hatibs pirmdien aicināja prezidentu Bašaru al Asadu deleģēt sarunām ar opozīciju viceprezidentu Faruku al Šarau.

"Kopš krīzes sākuma Šaraas kungs ir saskatījis to, ka lietas neiet pareizajā virzienā," Hatibs sacīja telekanālam "Al Arabiya".

"Tas, ka viņš ir daļa no režīma, nenozīmē, ka mēs nepieņemsim sarunas ar viņu. Ja režīms akceptē [dialoga] ideju, es lūdzu to deleģēt Faruku al Šarau, lai mēs ar viņu varētu sarīkot diskusijas," piebilda Hatibs.

Šaraa pērn decembrī publicētā intervijā paudis, ka atbalsta sarunu ceļā rastu risinājumu krīzei Sīrijā, nevis prezidenta Bašara al Asada stratēģiju apspiest nemierniekus ar militāru spēku.

Šaraa intervijā, kas publicēta Sīrijas režīmu atbalstošajā Libānas laikrakstā "Al Akhbar", norādīja, ka nevienprātība valda pat augstākajos Sīrijas varas slāņos.

"Tie, kam ir iespēja tikties ar prezidentu, dzirdēs viņu sakām, ka tas [sarunas] paildzinās konfliktu, kuru būtībā radījusi vairāku pušu izstrādāta konspirācija," sacīja Šaraa.

Prezidents Asads "neslēpj savu vēlmi izmantot militāru spēku līdz galīgai uzvarai, viņš tic, ka pēc tam patiešām būs iespējams politiskais dialogs", teica Šaraa.

Tomēr viceprezidents, kas ir augstākā sunnītu amatpersona režīmā, kurā dominē šiītu sektas alavītu pārstāvji, uzsvēra, ka atbalsta kompromisa panākšanu, jo "nevienu opozīciju nevar uzveikt ar militāru spēku, tāpat kā drošības spēki un armija nevar sasniegt izšķirošu noslēgumu" konfliktam.

Pērn oktobrī Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutolu paziņoja, ka Šaraa būtu piemērots Sīrijas pārejas laika valdības vadītājs, kas varētu izbeigt pilsoņu karu valstī.

Sākoties nemieriem 2011.gada martā Deraas provincē valsts dienvidos, Šaraa piedāvāja kļūt par vidutāju, bet 2011.gada jūlijā viņš valdības vārdā vadīja nacionālo dialogu, kas gan ātri beidzās.

74 gadus vecais Šaraa ir Sīrijas viceprezidents kopš 2006.gada. Viņš sāka savu karjeru kā diplomāts, bet no 1986. līdz 2004.gadam bija ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!