Foto: PantherMedia/Scanpix

Zimbabves amatpersonas pieņēmušas darbā bendi, aizpildot jau no 2005. gada vakanto amatu, bet cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" ceļ trauksmi, ka tas varētu nozīmēt nāvessodu atsākšanu šajā valstī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Zimbabves laikraksts "Herald" raksta, ka vakanci, visticamāk, ir aizpildījis kāds malāvietis. Par to, ka jau kopš 2012. gada vidus ir pieņemts jauns darbinieks, pagājušajā nedēļā žurnālistiem, izrādot galvaspilsētas Harares cietumu, atklāja ieslodzījuma vietu pārraudzības amatpersona Paradzai Zimondi.

"Patiesi, mums tagad ir bende, bet šie cilvēki vēl ir jāsoda. Patiesībā neviens nav sodīts ar nāvi pēdējos 12 gados," amatpersonas teikto citēja laikraksts. Cietumu pārvalde precizē, ka nāvessodu valstī gaida 74 notiesāti vīrieši un divas sievietes.

Iepriekšējais Zimbabves bende 2005. gadā devās pelnītā pensijā, bet Cietumu pārvalde ilgi nevarēja atrast piemērotu darbinieka aizvietotāju, vairākas reizes publicējot darba sludinājumu vietējos medijos, skaidro BBC.

Par vakances aizpildīšanu nav priecīga Lielbritānijā bāzētā organizācijas "Amnesty International", saucot to par "drausmīgu" soli. Aktīvisti, kuri aicina nāvessoda atcelšanu iekļaut valsts jaunajā konstitūcijas projektā, pauž bažas, ka valstī var atsākties nāvessodu izpilde.

Pašreizējā jaunās konstitūcijas projekta redakcijā no nāvessoda ir atbrīvotas sievietes un tie vīrieši, kuri jaunāki par 21 vai vecāki par 70 gadiem. Tuvāko mēnešu laikā valstī paredzēts referendums par jaunās konstitūcijas pieņemšanu.

Vasarā konkursu bendes amatam rīkoja arī Šrilankā. "Delfi" vēstīja, ka uz pārrunām varas iestādes aicināja 176 kandidātus, kuri izteica vēlmi ieņemt divas vakantās bendes vietas. Nebija gan skaidrs, ko darīs abi pieņemtie veiksminieki budistu valstī, kur nāvessodi nav izpildīti kopš 1976. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!