Foto: Reuters/Scanpix

Irāna par kodolreaktora degvielu pārveido daļu no sava augsti bagātinātā urāna krājumiem, atsaucoties uz Irānas Ārlietu ministrijas paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

"Šis darbs notiek un visi ziņojumi par to pilnīgā veidā ir nosūtīti uz Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA)," Ārlietu ministrijas pārstāvja Ramina Mehmanparasta teikto otrdien citē Irānas valsts ziņu aģentūra IRNA.

Pārstāvis to teicis, atbildot uz jautājumu par ziņās izskanējušo informāciju, ka Irāna ir pārveidojusi daļu līdz 20% līmenim bagātinātā urāna par degvielu Teherānas pētniecības reaktoram, skaidro IRNA.

IAEA akreditētie diplomāti Vīnē aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka Teherāna nelielu daudzumu augsti bagātinātā urāna acīmredzot pārveido par degvielu, lai "nopirktu" laiku sarunām starp Vašingtonu un Teherānu par tās pretrunīgo kodolprogrammu.

Bagātinātā urāna pārveidošana par kodolreaktoru degvielu, samazinot kodolieroču radīšanai piemērotā urāna krājumu, ir viens no iespējamiem viediem, kā samazināt spriedzi Irānas un Rietumu strīdā par Teherānas kodolambīcijām, informē "Reuters".

Citādi Irāna līdz jūnijam varētu būt uzkrājusi pietiekamu bagātinātā urāna daudzumu, lai sasniegtu Izraēlas noteikto "sarkano līniju". Izraēla deva mājienus, ka šajā gadījumā varētu uzbrukt Irānas kodolobjektiem, lai novērstu Irānas iespējas radīt kodolieročus.

ASV, Izraēla un vairākas Rietumvalstis pauž aizdomas, ka Irāna izstrādā kodolieročus, aizbildinoties ar miermīlīgajiem mērķiem. Teherāna to noliedz, skaidrojot, ka bagātina urānu līdz 20% miermīlīgajiem mērķiem lai apmierinātu valsts elektroenerģijas pieprasījumu.

Kopš 2003.gada Krievija, Lielbritānija, Ķīna, ASV, Francija un Vācija kopā ar IAEA mēģina panākt, lai Irāna pārtrauktu urāna bagātināšanu. ANO kopš tā laikā ir noteikusi vairākas sankcijas pret Teherānu. Sankcijas, to skaitā Irānas naftas embargo, ir noteikušas arī ASV un Eiropas Savienība (ES).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!