Foto: PantherMedia/Scanpix

Peru arheologi paziņojuši, ka ir atklājuši aptuveni 5000 gadu senu templi El Paraiso senvietā netālu no galvaspilsētas Limas, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Ieeja taisnstūrveida templī bijusi caur šauru eju, bet būves centrā atrasts pavards, kurš, domājams, izmantots rituāla vajadzībām, skaidro arheologi. Aptuveni septiņu reiz astoņu metru lielās celtnes atliekas atrastas galvenās piramīdas labajā pusē.

El Paraiso ar desmit būvju drupām ir viena no lielākajām senvietām Peru centrālajā daļā.

Peru Kultūras ministrijas uzdevumā strādājošie arheologi zem smiltīm un akmeņiem noslēptās tempļa atliekas atklājuši senvietas saglabāšanas darbu laikā. Būves sienas sākotnēji varētu būt bijušas 2.5 metru augstas, bet līdz mūsdienām ir saglabājies aptuveni 70 centimetru augsts mūris. Sienas bijušas celtas no akmeņiem un māla.

Templis esot pirmā šāda vieda būve, kas atrasta Peru centrālajā piekrastes daļā, kas ļauj pieņemt, ka attiecīgā laikmeta (3500. – 1800. gads pirms mūsu ēras) kopienas bijušas daudz ciešāk saistītas, nekā tiek uzskatīts.

"Tas apstiprina, ka Limas apkārtne bija Andu teritorijas civilizāciju centrs, kopš neatminamiem laikiem stiprinot savu reliģisko, ekonomisko un politisko nozīmi," secina Peru kultūras ministra vietnieks Rafaels Varons.

Arheologu grupas vadītājs Marko Guilens skaidro, ka atrastais pavards sniedz ieskatu civilizācijā, kas to lietoja. "Galvenā viņu reliģijas īpatnība bija uguns, kas dega centrā, lietošana. Dūmi ļāva priesteriem sazināties ar saviem dieviem," stāsta speciālists.

Paraiso apmetnē kādreiz dzīvojuši simtiem zemnieku un zvejnieku kopienas locekļu. Tiek uzskatīts, ka Peru joprojām ir tūkstošiem neatklātu senu objektu drupas, padarot valsti par iekārojamu mērķi arheologiem un nelegālajiem senlietu meklētājiem, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!