Foto: AP/Scanpix

Aptuveni 40 000 cilvēku pametuši Sīrijas austrumu pilsētiņu Šedādu, kur trīs dienas notika valdības spēku un nemiernieku grupu kaujas, bet pilsēta krita nemiernieku rokās, atsaucoties uz ANO aplēsēm, piektdien vēsta aģentūra "Reuters".

Naftas ieguves provinces Hasakas pilsētiņu Šedādu nemiernieku kaujinieki ieņēma ceturtdien. Novērotāji ziņoja, ka kaujās bojā gāja 100 valdības karavīri un 30 nemiernieki.

ANO Pasaules pārtikas programmas (WFP) komandas darbinieki apmeklēja reģionu un paziņoja, ka pēc viņu aplēsēm kauju skarto reģionu ir pametuši aptuveni 40 000 cilvēku, piektdien Ženēvā atklāja organizācijas pārstāvji.

Sīrijas ziemeļaustrumu reģioni vēl pirms sacelšanās sākuma cieta no četrus gadus ilga sausuma, kā dēļ daudzi bērni nesaņēma pietiekamu uzturu. "Kaujas un pārvietošanās tikai palielina šo cilvēku postu," skaidro WFP pārstāve Elizabete Birsa, norādot, ka uz šo reģionu tiks nosūtīta papildus pārtikas palīdzība.

Aptuveni 2,5 miljoni sīriešu gandrīz divus gadus ilgstošajā konfliktā jau ir pametuši savas mājas un meklē patvērumu citās valsts vietās. Vairāk nekā 700 000 ir devušies bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm, bet gandrīz 70 000 ir gājuši bojā.

Jau vēstīts, ka Sīrijas bruņotie nemiernieki pēc trīs dienu ilgām kaujām ar valdības spēkiem ceturtdien ieņēmuši Šedādas pilsētiņu naftas ieguves provincē valsts austrumos. Cīņā esot gājuši bojā 100 valdības karavīru un 30 bruņotie kaujinieki.

Ieņemot Hasakas provinces Šadades pilsētiņu, nemiernieki ir pietuvojušies 45 kilometrus tālāk uz ziemeļiem esošajai provinces galvaspilsētai Hasekai.

Par kritušo karavīru skaitu ziņas sniedza Londonā bāzētā cilvēktiesību aizsardzības grupa "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija". Tikmēr interneta vietnē "Youtube" ir ievietots video, kurā redzama, kā ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītā nemiernieku grupējuma "Al Nusra Front" kaujinieki svin uzvaru, izsaucot saukļus.

Nemiernieku Brīvās Sīrijas armijas pārstāvis Omars Abu Laila pastāstīja, ka nemiernieku vienības un "Al Nusra Front" kaujinieki kontrolē Šadadi pēc vietējo valsts drošības un militārās izlūkošanas kompleksu ieņemšanas.

Hasakas province, kurā dzīvo arābi un kurdi, nodrošina lielāko daļu Sīrijā iegūtās naftas, kuras ieguve gan ir ievērojami kritusies kopš gandrīz divus gadus ilgās sacelšanās sākuma.

Tikmēr ANO amatpersonas norāda, ka jau gandrīz divus gadus ilgstošajos nemierus, opozīcijas spēkiem cenšoties gāzt valdošo prezidenta Bašara al Asada režīmu, bojāgājušo skaits tuvojas 70 000.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!