Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) Pārtikas ķēdes un dzīvnieku veselības pastāvīgās komitejas (SCOFCAH) ārkārtas sanāksmē piektdien nolemts ES dalībvalstīs nekavējoties sākt ES dalībvalstis veikt dezoksiribonukleīnskābju (DNS) testus liellopa gaļas produktiem, lai pārbaudītu, vai tajos nav zirga gaļa.

Pārbaudes tiks veiktas vienu mēnesi un tās var pagarināt vēl uz diviem mēnešiem, teikts komitejas paziņojumā.

Tiks arī pārbaudīta zirga gaļa, lai konstatētu, vai tajā nav veterinārijas medikaments fenilbutazons, kas var būt bīstams cilvēkiem.

DNS pārbaudes tiks veiktas lielākoties pie mazumtirgotājiem. Pavisam ES tiks veiktas 2250 paraugu pārbaudes. Katrā dalībvalstī tiks pārbaudīti 10 līdz 150 paraugi.

Fenilbutazona pārbaudēm tiks ņemts viens paraugs no 50 tonnām zirga gaļas. Katrai no 27 ES valstīm būs jāveic ne mazāk kā piecas pārbaudes.

Plānu veikt šādas pārbaudes trešdien, tiekoties ar zirga gaļas skandālā iesaistīto valstu pārstāvjiem, ierosināja ES veselības un patērētāju politikas komisārs Tonio Borgs.

Pārbaudes daļēji finansēs ES. Par to rezultātiem būs jāziņo Eiropas Komisijai, kas datus ievietos ES pārtikas un dzīvnieku barības brīdinājumu sistēmā RASFF.

Zirga gaļa, kas uzdota par liellopa gaļu, var būt pārdota lielā daļā ES valstu, lai gan nav ziņu, ka tas varētu būt noticis Latvijā. Šis skandāls ir radījis jautājumus par pārtikas piegādes ķēžu sarežģītību Eiropas Savienībā, un daļa lielveikalu izņēmuši no tirdzniecības saldētos liellopu gaļas ēdienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!