Foto: AP/Scanpix

Libānas šiītu grupējuma "Hezbollah" kaujinieki ir uzbrukuši trīs Sīrijas ciemiem pie Libānas robežas, lai palīdzētu prezidenta Bašara al Asada valdības spēkiem cīņā ar bruņotajiem nemierniekiem, atsaucoties uz Sīrijas opozīcijas Nacionālo koalīciju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Opozīcijas grupas ziņo, ka "Hezbollah" kaujinieki sestdien, šķērsojot robežu, ienākuši Sīrijas centrālajā daļā un uzbrukuši trīs ciemiem Homsas apkārtnē.

""Hezbollah" spēki pārvietojās ar kājām un viņus atbalstīja vairākas raķešu palaišanas iekārtas. "Brīvās Sīrijas armijai" (BSA) bija jāizsauc divi Asada armijai atņemti tanki, lai atvairītu uzbrukumu," aģentūrai "Reuters" pastāstīja opozīcijas pārstāvis Hade al Abfallahs.

BSA, saucot uzbrukumu par "bezprecedenta invāziju", norāda, ka šis ir pirmais šāda veida plānots, organizēts un ar Sīrijas režīma gaisa spēkiem saskaņots uzbrukums.

Kāds vārdā neminēts "Hezbollah" pārstāvis aģentūrai AFP esot apstiprinājis trīs šiītu nāvi, bet nepaskaidroja, vai tie ir bijuši kaujinieku grupas locekļi. Viņš norādījis, ka bojāgājušie kaujinieki darbojās "pašaizsardzības nolūkos". Neapstiprinātas ziņas liecina, ka sadursmēs bojā gājuši arī vismaz pieci sīriešu nemiernieki.

"Hezbollah" ir viena no lielākajā Libānas valdošās koalīcijas grupām, kuru atbalsta Irāna un kas ir Asada režīma sabiedrotā. Līdzās Libānas armijai "Hezbollah" bruņotais spārns ir stiprākais un labāk bruņotais grupējums valstī. Libānas amatpersonas jau sen apsūdz "Hezbollah" par cīnīšanos Sīrijā, savukārt ASV norāda, ka grupējums palīdz Asada spēkiem ar loģistiku, apmācībām un konsultāciju.

Ziņas par "Hezbollah" uzbrukumu Sīrijā seko dažas dienas pēc tam, kad Sīrijā nogalināta augsta ranga Irānas Revolucionārās gvardes amatpersona, kas bijusi ceļā uz Libānas galvaspilsētu Beirūtu.

Tikmēr ANO pirmdien paziņoja, ka gandrīz divus gadus ilgstošais konflikts, nemierniekiem mēģinot gāzt valdošo Asada režīmu, ir kļuvis arvien "sektantiskāks, radikālāks un militarizētāks". Abu pušu pastrādāto kara noziegumu skaits pieaugot un cilvēktiesību situācija paliekot sliktāka. Pagājušajā nedēļā ANO paziņoja, ka konfliktā bojā gājuši ir jau aptuveni 70 000 cilvēku.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir gandrīz 70 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!