Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskajai sabiedrībai ir ar steigu jārīkojas, lai apturētu Sīrijas "pilnīgu iznīcināšanu", pirmdien sacīja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns.

Nosodot "brutālo spēku", kuru Sīrijas prezidents Bašars al Asads pielietojis pēdējo divu gadu laikā, ģenerālsekretārs norādīja, ka "šodien pasaule ar šausmām skatās uz sekām" un ka vainīgie ir jāsauc pie atbildības.

Uzsverot, ka "krietni vairāk par 700 000 cilvēku ir gājuši boja", vairāk nekā trīs miljoni cilvēku ir pārvietoti, pilsētas un ciemati iznīcināti, Bans sacīja, ka "tas ir rezultāts izvēlei - paļauties uz ieročiem tā vietā, lai risinātu politisko dialogu un īstenotu patiesas pārmaiņas".

Ģenerālsekretārs no jauna aicināja "ieguldīt ārkārtas pūliņus centienos panākt politisku atrisinājumu, kamēr vēl ir laiks novērst Sīrijas pilnīgu iznīcināšanu".

"Mērķis visiem ir skaidrs - vardarbībai ir jādara gals, ir jāpanāk skaidra norobežošanās no pagātnes un pāreja uz jaunu Sīriju, kurā ir aizsargātas visu kopienu tiesība un piepildītas visu sīriešu cerības pēc brīvības, cieņas un taisnīguma".

Bans arī aicināja visas valstis un "konkrēti Drošības padomi panākt vienotību un pilnā mērā sniegt atbalstu" ANO un Arābu līgas sūtnim Sīrijas krīzes jautājumos Lahdaram Brahimi.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta.

Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Brahimi februārī ierosināja, ka pirmā Sīrijas valdības un opozīcijas tikšanās varētu notikt kādā no ANO birojiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!