Foto: AP/Scanpix

Kipras varasiestādes otrdien sākušas izmeklēšanu saistībā ar situāciju, kā valsts nonāca uz bankrota sliekšņa, kas lika tai vērsties pēc starptautiskas palīdzības.

Kipras prezidents Niks Anastasiads aicinājis trīs tiesnešu komisiju pret viņu pašu un viņa ģimenes locekļiem veikt izmeklēšanu kā prioritāti un ar papildu bardzību.

Tā tiek uzskatīta kā rīcība, lai atspēkotu nepamatotas apsūdzības, ka prezidenta ģimenes locekļi izmantojuši priviliģētu informāciju, lai no valsts izvestu finanšu līdzekļus pirms tam, kad tika apturēta piekļuve noguldījumiem.

Tāpat apsūdzības izteiktas arī pret citiem ietekmīgajiem politiķiem un uzņēmējiem, ka tie izmantojuši sava stāvokļa priekšrocības, lai aizsargātu savus aktīvus no zaudējumiem, ko banku depozītiem paredzējuši starptautiskie aizdevēji.

Anastasiads uzsvēra, ka neviens nav imūns pret šo izmeklēšanu, pat viņa ģimenes locekļi vai juristu firma, kurā viņš vēl nesen bija partneris.

"Pašreizējais ekonomikas un mūsu iedzīvotāju bēdīgais stāvoklis, bez šaubām, ir vairāku faktoru, gan ārēju, gan iekšēju, apvienošanās sekas," sacīja prezidents. "Vairākas darbības vai nolaidība no to cilvēku puses, kuriem tika uzticēta ekonomikas vai banku sistēmas pārvaldība, noveda valsti līdz bankrota slieksnim, lielākās bankas sadalīšanas un vairāku miljardu eiro noguldījumu zaudēšanas."

Tiesnešu komisija, kurai dots trīs mēnešu laiks, lai ziņotu izmeklēšanas rezultātus, pārbaudīs arī grieķu mediju publiskoto Kipras politiķu sarakstu, kuriem krīzes laikā it kā atlaisti aizdevumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!