Foto: stock.xchng

Lielbritānija paliktu neaizsargāta pret "augstākā mērā neprognozējamo un agresīvo" Ziemeļkorejas režīmu, ja tā apturētu savu kodolsavaldīšanas programmu "Trident", ceturtdien laikrakstā "The Daily Telegraph" brīdina Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons.

Ņemot vērā pēdējā laika Phenjanas uzvedību, kā arī bažas, ko raisa Teherānas kodolprogramma, atteikties no zemūdenēm, kas ir bruņotas ar kodolraķetēm, būtu "muļķīgi", norāda premjers.

"Mums šodien ir nepieciešama kodolsavaldīšanas programma, tieši tāpat kā mums tā bija nepieciešama pirms vairāk nekā sešām desmitgadēm, kad to sāka toreizējā britu valdība. Padomju Savienības vairs nav, bet kodoldraudi nekur nav pazuduši," raksta Kemerons.

"Augstākā mērā neprognozējamais un agresīvais Ziemeļkorejas režīms nesen veica trešo kodolizmēģinājumu, un tam jau tagad varētu būt pietiekami daudz kodoldegvielas, lai saražotu vairāk nekā duci kodolieroču."

"Vai kāds tiešām nopietni uzskata, ka Lielbritānijai tas būtu gudri, ņemot vērā patlaban pieaugušos draudus, atteikties no mūsu savaldīšanas programmas?" vaicā premjers.

Kemerona Konservatīvajai partijai jautājumā par "Trident" programmu radušās domstarpības ar koalīcijas partneriem liberāldemokrātiem.

Liberāldemokrāti vēlas, lai Lielbritānijā tiktu izvērtētas lētākas alternatīvas toriju 20 miljardu sterliņu mārciņu (16 miljardu latu) plānam - tajā paredzēts aizvietot zemūdenes "Trident", kuru "darba mūžs" noslēgsies šī gadsimta trešās desmitgades laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!