Foto: AFP/Scanpix

Francijas parlamenta augšpalātas - Senāta - deputāti ceturtdien sāka debates par likumprojektu, kurā paredzēts legalizēt viendzimuma laulības, kā arī atļaut viendzimuma pāriem adoptēt bērnus.

"Mums ir tas gods iesniegt likumprojektu, kas tika ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņemts Nacionālajā sapulcē [apakšnamā] un kura mērķis ir piedāvāt laulības un adopcijas tiesības viendzimuma pāriem," sacīja tieslietu ministre Kristiāna Tobira.

Sagaidāms, ka debates Senātā ilgs līdz 12. vai 13.aprīlim un pēc tam senatori balsos par likumprojekta pieņemšanu.

Kaut gan mazticami, ka Senāts reformu varētu noraidīt, tomēr atbalsts likumprojektam augšpalātā varētu būt mazāk pārliecinošs nekā apakšnamā, jo Senātā sociālistiem nav tik izteikts vairākums kā Nacionālajā sapulcē.

Reformu atbalsta sociālisti, zaļie, komunisti, kā arī daži centristi.

Debatēm ir pieteikti 280 labojumi, bet labējā spārna opozīcijas partija UMP varētu izvirzīt priekšlikumu par to, lai balsošana par likumprojektu notiktu referendumā.

LETA jau vēstīja, ka Francijas parlamenta apakšnams 12.februārī pieņēma likumprojektu, ar kuru tiek legalizētas viendzimuma laulības un viendzimuma pāriem atļauts adoptēt bērnus.

Par likumprojekta pieņemšanu balsoja 329 deputāti, pret bija 229.

Cenšoties atturēt likumdevējus no geju un lesbiešu laulību legalizēšanas, ieceres pretinieki oficiāli sekulārajā, bet pamatos dziļi katoliskajā valstī protesta demonstrācijās pulcēja cilvēku tūkstošus.

Katoļu baznīcas rīkotā un centriski labējās opozīcijas atbalstītā kampaņa pret homoseksuāļu laulību legalizēšanu Francijā spēkā pieņēmās rudenī un savu kulmināciju sasniedza janvārī, kad demonstrācija Parīzē saskaņā ar dažādu avotu sniegtajiem datiem pulcēja 340 000 līdz 800 000 cilvēku.

Vairums francūžu atbalsta viendzimuma pāru tiesības precēties un adoptēt bērnus.

Geji un lesbietes kā indivīdi jau tagad var adoptēt bērnus, saņemot sociālo dienestu piekrišanu.

Šogad parlamentā arī notiks debates par likumu, ar kuru tiesības uz medicīnisku apaugļošanu, kas jau tagad tiek garantētas heteroseksuāliem pāriem, tiks nodrošinātas arī homoseksuāliem pāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!