Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdības Gaisa spēki veic tīšus uzlidojumus civiliedzīvotājiem, kā arī bombardē opozīcijas kontrolētās teritorijas nešķirojot mērķus, ziņojumā brīdina cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

Regulāri kaujas lidmašīnu un helikopteru uzbrukumi pa opozīcijas kontrolēto teritoriju ciemiem, pilsētām un apkaimēm notiek kopš 2012. gada jūlija, savā ziņojumā norāda HRW.

Organizācijas aktīvisti ir apmeklējuši opozīcijas kontrolētās teritorijas Alepo, Idlibas un Latakias provincēs valsts ziemeļrietumos un dokumentējuši 59 šādu uzbrukumu gadījumus. HRW aktīvist ieguvuši liecības gan no aculieciniekiem, gan četriem Sīrijas Gaisa spēku dezertieriem, gan paši bijuši liecinieku dažiem uzbrukumiem.

Valdības spēki rīkojuši uzbrukumus un artilērijas apšaudes maizes ceptuvēm un rindās stāvošiem cilvēkiem. Tāpat uzbrukumi notikuši slimnīcām.

Citos gadījumos Gaisa spēki izmantojuši nevadāmas bumbas, aizdedzinošās bumbas, kas var izraisīt ugunsgrēku plašā apvidū, un spēcīgi sprāgstošu munīciju, kuras lietošanas pakļauj briesmām mērķa tuvumā esošos.

Desmitos gadījumu par spīti lieliem civiliedzīvotāju zaudējumiem, opozīcijas mītnēm nodarīts minimāls postījums, bet opozīcijas kaujinieki nebija cietuši vispār, secina HRW.

Gaisa spēku dezertieri HRW atklāja, ka komandieri pavēlējuši uzbrukt apdzīvotām teritorijām, lai gan nav bijis iespējams pasargāt civiliedzīvotājus. Daļēji tas darīts, lai iedvestu bailes iedzīvotājos un tie neatbalstītu kaujiniekus.

HRW kritizē arī opozīciju, kuras spēki reizēm izvietojas blīvi apdzīvotās vietās, palielinot risku krustugunīs nokļūt civiliedzīvotājiem. Tas tomēr neatbrīvo Sīrijas gaisa spēkus no atbildības, norāda HRW.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!