Foto: AP/Scanpix

Sīrija aicina ANO Drošības padomi pret prezidenta Bašara al Asada spēkiem karojošo nemiernieku grupējumu "Al Nusra" atzīt par saistītu ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda", piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Sīrijas Ārlietu ministrija aicinājumu ANO nosūtījusi vēstulē, ziņo Sīrijas valsts mediji. Damaska sagaida, ka ANO Drošības padome "pildīs savu lomu globālās drošības saglabāšanā", teikts dokumentā. Sīrija atsaucas uz ANO rezolūciju par sankcijām pret "Al Qaeda".

Vēstīts, ka trešdien pret Sīrijas valdošo režīmu karojošā grupa "Al Nusra" fronte apliecināja lojalitāti starptautiskā teroristu organizāciju tīkla "Al Qaeda" līderim Aimanam az Zavahiri.

ANO Drošības padomes rezolūcija paredz sankcijas pret ar "Al Qaeda" saistītām personām un organizācijām, piemērojot ceļošanas aizliegumus un aktīvu iesaldēšanu. Tāpat tā paredz ieroču piegādes aizliegumu "Al Qaeda". "Al Nusra" kā teroristiksu organizāciju jau ir klasificējušas ASV.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka grupējums "Al Nusra", kas trešdien apliecināja lojalitāti "Al Qaeda" jau iepriekš paudis apņemšanos padarīt Sīriju par stingri islāmisku valsti.

"Al Nusra" sākotnēji kļuva pazīstama, pateicoties tās pašnāvnieku sarīkotajiem sprādzieniem, bet vēlāk tās kaujinieki iemantojuši reputāciju kā dedzīgi cīnītāji kaujas laukā. Pastāvot aizdomām par "Al Nusra" saistību ar "Al Qaeda", Vašingtona jau decembrī to pasludināja par teroristu organizāciju.

No "Al Nusra" trešdienas paziņojuma distancējās lielākais Sīrijas bruņoto nemiernieku grupējums - Brīvā Sīrijas armija (BSA). "Mēs neatbalstām "Al Nusra" ideoloģiju," paziņoja BSA pārstāvis.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!