Foto: AFP/Scanpix
Tūkstošiem bēgļu, kas Mali notiekošā konflikta dēļ devušies uz kaimiņos esošo Mauritāniju, "šausminošos" apstākļos mitinās tuksnesī izveidotajā bēgļu nometnē, atsaucoties uz labdarības organizācijām, vēsts raidsabiedrība BBC.

Apstākļi ANO izveidotajā nometnē ir tiks slikti, ka ieradušies veseli cilvēki drīz vien saslimst, norāda medicīniskā labdarības organizācija "Ārsti bez robežām" ("Medecins Sans Frontieres") (MSF). Uz katriem 3000 iemītniekiem nometnē ir tikai viena tualete un situācija nometnē tikai pasliktinās.

Pašlaik "Mbera" nometnē uzturas aptuveni 70 000 bēgļu, kuru lielākā daļa ir arābi un tuaregi, kas Mali pametuši bailēs no vardarbības.

Nometnes iemītnieki 50 grādu karstumā dienā saņem tikai 11 litrus ūdens dienā, ziņojumā atklāj MSF. Jau pagājušā gada novembrī nepietiekama uztura dēļ nometnē bijuši pārlieku liela par diviem gadiem jaunāku bērnu mirstība, bet situācija ir tikai pasliktinājusies pēc frančus militārās intervences sākuma Mali, kad nometnē ieradās vēl 15 000 bēgļu.

Jaunpienācējiem ir jāgaida ilgāk par mēnesi, lai tiktu pie pagaidu mājvietas. No 46 uz 106 nedēļā ir pieaudzis to bērnu skaits, kas saskaras ar smagām veselības problēmām nepietiekamā uztura dēļ, lai gan ierašanās brīdī viņu stāvoklis ir visumā labs, teikts ziņojumā.

MSF norāda, ka situācija ir uzlabojusies pēdējās nedēļās. Tomēr MSF aicina ANO pārraudzītajā nometnē darbojošās organizācijas dubultot savas pūles, lai nodrošinātu bēgļiem minimālajiem humānajiem standartiem atbilstošus apstākļus.

Jau vēstīts, ka Islāmisti plašas Mali ziemeļu teritorijas sagrāba savās rokās pagājušajā gada martā, izmantojot valsts apvērsuma radītās jukas. Savās kontrolētajās teritorijās nemiernieki centās ieviests ekstrēmu šariata (islāmu tiesību normu) pārvaldi.

Baidoties, ka islāmisti var ieņemt arī valsts galvaspilsētu Bamako un ka to kontrolētās teritorijas var kļūt par teroristu patvēruma vietu,  janvārī militāru intervenci savā kādreizējā kolonijā sāka Francijas karaspēks.

 Francijas vadītajā operācijā īsā laikā izdevās atbrīvot valsts ziemeļu pilsētas un šonedēļ ir sākta pakāpeniska franču karavīru izvešana.

Atbildība par drošību Mali tiks nodota vietējai armijai un ANO Drošības padomes sankcionētajiem Āfrikas valstu spēkiem. Vietējo karavīru apmācīšanā ir iesaistījusies Eiropas Savienība (ES).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!